ΕΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η πόλη του Μιλάνου κερδίζει το Ευρωπαϊκό Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2016

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε πρόσφατα στην πόλη του Μιλάνου  το βραβείο Access City Award 2016, και η βράβευση συνέπεσε  με την Ημέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.  Στην πόλη της Wiesbaden (Γερμανία),  στη Τουλούζ (Γαλλία), στη Βάασα (Φινλανδία) και στο Kaposvár (Ουγγαρία) απονεμήθηκαν επίσης βραβεία για τις προσπάθειές τους για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία και των ηλικιωμένων.  Στα βραβεία προσβάσιμης πόλης υπήρχε ειδική μνεία για τις «προσβάσιμες έξυπνες πόλεις» που αναγνωρίζει τις προσπάθειες των πόλεων να διασφαλίσουν ότι γίνονται έξυπνες χωρίς αποκλεισμούς και ιδιαίτερα διασφαλίζοντας ότι οι τεχνολογίες τους, τα περιβάλλοντα χρήστη και οι συναφείς υπηρεσίες είναι προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρία, ακολουθώντας μια προσέγγιση «σχεδιασμού για όλους».

Milan2

Η τελετή έλαβε χώρα στις 8 Δεκεμβρίου, κατά την διάρκεια του  δεύτερου μέρους της Διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Ημέρας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες . Η Επίτροπος της ΕΕ για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις, τις  δεξιότητες και την κινητικότητα Εργασίας, Marianne Thyssen, ανακοίνωσε τους νικητές του βραβείου 2016 Access City Award.

Στην κορυφαία θέση των βραβείων, το Μιλάνο  αναγνωρίστηκε για για τις συνεχείς προσπάθειες του για την προσβασιμότητα, καθώς και τη δέσμευσή του σε έργα για την προώθηση της απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία, και την υποστήριξη της ανεξάρτητης διαβίωσης. Τα πρότυπα οικοδομικού σχεδιασμού του Μιλάνου  βραβεύτηκαν για την προώθηση της καθολικότητας στο σχεδιασμό τους. Η πόλη ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά βήματα για τη βελτίωση της προσβασιμότητας που έγιναν στο παρελθόν, αλλά και για τα φιλόδοξα σχέδια της για το μέλλον.

Στην δεύτερη θέση το Βισμπάντεν, η πρωτεύουσα του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της Έσσης. Η γερμανική πόλη βραβεύτηκε για την  αναγνώριση της ως παράδειγμα σχεδιασμού ανοιχτών χώρων, πάρκων και παιδικών χαρών και για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στο κέντρο της πόλης.

Η Τουλούζη, η τέταρτη μεγαλύτερη αστική περιοχή της Γαλλίας, κέρδισε το τρίτο βραβείο για τις προσπάθειές της, προς την κατεύθυνση της προσβασιμότητας στις μεταφορές και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στην Τουλούζη, μετρό, τραμ και λεωφορεία είναι 100% προσβάσιμα και οι όπερες εκτελούνται με ακουστική περιγραφή και τα προγράμματά τους είναι διαθέσιμα σε γραφή Braille.

Φέτος, το συνέδριο της Ημέρας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες πραγματοποιήθηκε μεταξύ 7 και 8 Δεκεμβρίου, και επικεντρώθηκε στα  παιδιά με ειδικές ανάγκες και τους νέους. Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και οι γονείς τους ήταν μεταξύ των συζητητών, καθώς και εκπρόσωποι οργανισμών και κυβερνήσεων. Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ( Fundamental Rights Agency ) παρουσίασε την τελευταία έκθεση του σχετικά με την βία κατά των παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την πρώτη ημέρα του συνεδρίου εδώ. Για να παρακολουθήσετε την δεύτερη μέρα, κάντε κλικ εδώ.

Πηγή άρθρου: https://eu-smartcities.eu

Leave a Comment