ΕΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

4 τρόποι για έξυπνες πόλεις που θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη

Η τεχνολογία και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων θα αλλάξει δραστικά τον τρόπο λειτουργίας των πόλεων μας. Πώς θα είναι να ζούμε σε αυτές;

Όπως καταδεικνύεται σε μια νέα έκθεση, η ταχεία και διάχυτη ανάπτυξη των ψηφιακών τεχνολογιών, σε συνδυασμό με την κατανόηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας (circular economy, θα αλλάξει δραστικά τη ζωή για τον μέσο αστό πολίτη, πολύ νωρίτερα από ότι νομίζουμε.

Η κυκλική οικονομία είναι μια έννοια με την οποία τα υλικά και τα προϊόντα διατηρούνται στην υψηλότερη δυνατή αξία τους ανά πάσα στιγμή. Πεπερασμένα υλικά δεν απορρίπτονται σε χώρους υγειονομικής ταφής και πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία, από αυτοκίνητα και χώρους γραφείων έως τα άδεια δωμάτια και τον αθλητικό εξοπλισμό, δεν μένουν αδρανή. Η άνοδος του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things, IoT  )θα βοηθήσει όλο αυτό να γίνει πραγματικότητα. Οι αισθητήρες και τα έξυπνα τηλέφωνα θα είναι σε θέση να παρακολουθούν τα υλικά και τα περιουσιακά στοιχεία, γνωστοποιώντας στους ανθρώπους το πότε δεν χρησιμοποιούνται, πότε είναι έτοιμα να χαλάσουν ή το που βρίσκονται. Αυτό θα ξεκλειδώσει τα τεράστια ποσά της πλεονάζουσας ικανότητας στο σύστημα, δημιουργώντας νέα επιχειρηματικά μοντέλα που θα αλλάξουν δραστικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η πόλη. Η ψηφιακή κυκλική πόλη θα εξοικονομήσει όχι μόνο πόρους, αλλά θα αλλάξει και την εμπειρία του πολίτη προς το καλύτερο.

Πώς είναι η ζωή σε μια τέτοια συνδεδεμένη πόλη;

Έξυπνα δίκτυα ενέργειας

Η τροφοδοσία με ενέργεια θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετική. Τα τρέχοντα συστήματα δικτύων διανομής είναι σχετικά αναποτελεσματική, η μεγάλης απόστασης μετάδοση ενέργειας από κεντρικές μονάδες παραγωγής ενέργειας μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες έως και 30%  Στο μέλλον, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα κατανεμημένο δίκτυο ενέργειας. Τα νοικοκυριά, τα εργοστάσια και τα δημόσια κτίρια θα δημιουργούν τη δική τους ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, χρησιμοποιώντας τον περίσσιο χώρο στους τοίχους, στις στέγες, ακόμη και στα παράθυρα για ηλιακά και αιολικά συστήματα. Αυτές οι συνδεδεμένες συσκευές θα αποθηκεύουν την περίσσεια ενέργεια σε διάφορες μπαταρίες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων σε αυτοκίνητα ή σπίτια -αυτά τα κατανεμημένα συστήματα ενέργειας θα μπορούσαν να μειώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι και 25%. Όλοι οι φορείς παραγωγής ενέργειας θα πρέπει να συνδεθούν μέσω ενός δικτύου, που θα τους επιτρέπει όχι μόνο να είναι αυτάρκης, αλλά και να συμβάλουν στη σταθερότητα της προσφοράς ολόκληρης της περιοχής. Οι έξυπνοι αισθητήρες θα παρακολουθούν την κατάσταση των εν λόγω έντασης κεφαλαίου περιουσιακών στοιχείων, έτσι ώστε να μπορούν να διατηρηθούν εύκολα, με πρόβλεψη για αποτυχίες πριν αυτές συμβούν και καθιστώντας το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμη πιο αποτελεσματικό από πλευράς κόστους.

Το έξυπνο κοινόχρηστο σπίτι

Μόλις θα βγαίνεις από την πόρτα του σπιτιού σου, έξυπνοι θερμοστάτες θα ρυθμίσουν την θέρμανση στο διαμέρισμα χαμηλώνοντας την στο ελάχιστο, εξοικονομώντας ενέργεια (και να μειωθούν οι λογαριασμοί). Οι πολίτες μπορούσαν να κάνουν ακόμα καλύτερη χρήση των πραγμάτων τους, μετατρέποντας κάποιο επιπλέον δωμάτιο σε ένα ασφαλές γραφείο, ενοικιαζόμενο μέσα από μια πλατφόρμα κοινής χρήσης της πόλης. Όταν κάποιος θέλει να το νοικιάσει σε μια δεδομένη ημέρα, η θέρμανση θα τροφοδοτηθεί γρήγορα σε αυτό ώστε ο προσωρινός κάτοικος του να αισθανθεί άνετα και ευπρόσδεκτα. Η ζήτηση είναι πιθανό να είναι ισχυρή -η συνδεδεμένη πόλη θα έχει περισσότερους απομακρυσμένους εργαζόμενους και εργολάβους  οι οποίοι θα εκτιμήσουν τους ήσυχους χώρους.

Βελτιστοποιημένη κινητικότητα

Κάθε που θα φεύγεις από το σπίτι για να πας στη δουλειά, θα είναι μια πολύ λιγότερο αγχωτική εμπειρία. Σήμερα ο μέσος κάτοικος της πόλης δαπανά το 15% του χρόνου οδήγησης στην κυκλοφοριακή συμφόρηση και το 20% για να ψάχνει για ένα χώρο στάθμευσης. Σε μια ενεργοποιημένη με IoT πόλη, οι πραγματικό χρόνο ροές δεδομένων κίνησης, συστημάτων διαμοιρασμού αυτοκινήτων και εφαρμογών παρκαρίσματος για κινητά, θα είναι πιο ομαλή η εμπειρία μείωσης της οδικής κυκλοφορίας, των εκπομπών καυσαερίων και της σπατάλης χρόνου. Εφαρμογές μεταφορών θα χρησιμοποιούν τα δεδομένα της κίνησης σε πραγματικό χρόνο και των δεδομένων από τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να προσφέρουν στους πολίτες την ταχύτερη διαδρομή προς τον προορισμό τους με το ποδήλατο, το τρένο, τα αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα ή το λεωφορείο. Αν πάλι με τα πόδια αποδεικνύεται ότι είναι η γρηγορότερη διαδρομή τότε οι έξυπνες λάμπες δρόμου θα αυξήσουν τη φωτεινότητα τους, καθώς θα τις πλησιάζεται και θα χαμηλώνουν καθώς απομακρύνεσαι από αυτές, εξοικονομώντας τεράστια ποσά ενέργειας χωρίς συμβιβασμούς στη δημόσια ασφάλεια.

Κοινόχρηστα, επαναχρησιμοποιήσιμα κτίρια

Καθώς περπατάς προς το συγκρότημα με τα γραφεία είναι πιθανό να σου έχει δοθεί ένα γραφείο με βάση το ποιον είναι να συναντήσεις και σύμφωνα με τις προσωπικές σου προτιμήσεις. Όταν φεύγεις από το γραφείο σου στο τέλος της ημέρας ο χώρος του γραφείου σου θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα χώρο για μια κοινωνική εκδήλωση ή μια δικτυακή συνάντηση. Οι κατασκευαστές θα έχουν προβλέψει ότι ο χώρος, από την το χώρο από την κατασκευή του ακόμα, θα είναι αρκετά ευέλικτος ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει μια σειρά από δραστηριότητες, όχι απλά ως ένας χώρος γραφείου, μεγιστοποιώντας έτσι την χρηστικότητα και την αξία αυτού του αστικού χώρου.

Η ευελιξία δεν θα είναι το μοναδικό υπό εξέταση χαρακτηριστικό στην σχεδίαση σε μια κυκλική πόλη. Ολόκληρα κτίρια θα πρέπει να σχεδιαστούν ως “τράπεζες πόρων”. Οι τεχνολογίες παρακολούθησης και τα διαβατήρια υλικών θα μπορούσαν εύκολα να καταγράψουν το τι ακριβώς υλικά χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του κτιρίου. Όλα τα υλικά κατασκευής και εξοπλισμού στο κτίριο με τα γραφεία σου θα μπορούσε να επαναχρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά όταν το κτίριο έχει παροπλιστεί ή ανακαινιστεί.

Διαβάστε την έκθεσηIntelligent Assets: Unlocking the circular economy potential ” (Έξυπνα Στοιχεία: Απελευθερώνοντας το δυναμικό της κυκλικής οικονομίας) [pdf αρχείο, 56 σελίδες στα αγγλικά].

Πηγή άρθρου:  http://www.weforum.org

Μετάφραση: http://waves.pirateparty.gr

 

Leave a Comment