Η συμμετοχή των πολιτών αποτελεί βασικό στοιχείο για να γίνει το Παρίσι για μια έξυπνη πόλη. Το 2015, η πόλη του Παρισιού ξεκίνησε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «Παρίσι, έξυπνη και βιώσιμη πόλη», το οποίο προτίθεται να μετατρέψει το Παρίσι σε μια “βιώσιμη, συνδεδεμένη και ανοιχτή πόλη».
Ενώ το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει ένα τεχνολογικό μέρος, που αφορά την ανάπτυξη δικτύων αισθητήρων και τη συλλογή και την ανάλυση δεδομένων, το πρόγραμμα προωθεί επίσης την συνδιαμόρφωση πολιτικών και τη συνεργασία μεταξύ των δημοτών και των δημόσιων υπαλλήλων για να βοηθήσουν στην οικοδόμηση αποτελεσματικών δημόσιων υπηρεσιών.
Μια τοπική πλατφόρμα για την υποβολή ιδεών
Ένα παράδειγμα είναι η διαδικτυακή πύλη που ονομάζεται «Madame la Maire, J’ai une idée» (Κυρία Δήμαρχε, έχω μια ιδέα) ο στόχος της οποίας είναι να παρέχει μια κεντρική πλατφόρμα για βοηθήσει τους ανθρώπους να συμβάλουν στην ζωή της πόλης .
Οι κάτοικοι του Παρισιού μπορούν να κάνουν προτάσεις και να μοιραστούν ιδέες σχετικά με τα έργα. “Οι ιδέες στη συνέχεια συζητούνται, επαυξάνονται και εμπλουτίζονται σε μια συνεργατική προσέγγιση” είπε η δήμαρχος του Παρισιού, Anne Hidalgo.
Η ιστοσελίδα της πλατφόρμας έχει κυρίως λειτουργήσει για τον καθορισμό του προϋπολογισμού της πόλης. Οι Παριζιάνοι μπορούν να υποβάλουν ιδέες σχετικά με την κατάρτιση του προϋπολογισμού σε επίπεδο πόλης ή σε επίπεδο γειτονιάς. Οι άνθρωποι μπορούν στη συνέχεια να ψηφίσουν για τις προτάσεις που θα ήθελαν να δουν να εφαρμόζονται. Σύμφωνα με τον Benjamin Favriau, Project Manager, Smart City, υποβλήθηκαν 5 000 προτάσεις για τον προϋπολογισμό του 2015,
Η πύλη παρέχει επίσης εργαστήρια για να βοηθήσει τους πολίτες, τους εμπειρογνώμονες και τους δημόσιους υπαλλήλους στην συν-κατασκευή έργων. Τα εργαστήρια άνοιξαν ακόμα για την συζήτηση σχετικά με το λογότυπο του Grand Paris και να συμβάλουν στη βελτίωση της φιλοξενίας στο Παρίσι.
Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu