ΕΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Διαδίκτυο των πραγμάτων και κατανεμημένη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές: Μια ματιά στο μέλλον

Μια υποδομή με Διαδίκτυο των Πραγμάτων εχει την δυνατότητα να ενσωματώνει και ένα Διαδίκτυο Ενέργειας, μέσα στο οποίο οι επαγγελματίες-καταναλωτές (prosumers), professional consumers, καταναλωτές, οι οποίοι έχουν γίνει και οι ίδιοι παραγωγοί) θα είναι αρμόδιοι να μοιραστούν την περίσσεια τους ενέργεια σε έναν ανοιχτό κατανεμημένο και ενεργοποιημένο από το ΔτΠ έξυπνο δίκτυο.

Αρχικά, οι έξυπνες συσκευές μπορούν να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση μέσα στο σπίτι απλά επικοινωνώντας η μια με την άλλη για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας. Για παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με το να μην λειτουργούν στις ώρες αιχμής για το δίκτυο ή με τον να μην ξεκινούν όλες μαζί με την μία ή με το να φορτίζουν ένα ηλεκτρικό όχημα (EV) κατά τις φθηνότερες και πιο αποτελεσματικές ώρες της νύχτας, όταν το τιμολόγιο είναι χαμηλότερο. Ωστόσο, οι τεχνολογίες για τη συγκομιδή δωρεάν ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (πχ. ηλιακή, αιολική, κλπ.) έχουν γίνει εκθετικά πιο αποτελεσματικές και προσιτές στον μέσο καταναλωτή ώστε να καθίσταται δυνατόν πλέον για κάθε νοικοκυριό να μαζέψει τη δική του δωρεάν και από ανανεώσιμες πηγές ενέργεια και να μοιραστεί την τυχόν περίσσεια ενέργεια (αρχικά με την πώλησή της πίσω στην εταιρεία κοινής ωφελείας για τη μείωση του κόστους), μέσα από ένα αποκεντρωμένο έξυπνο δίκτυο ή μέσα από το Διαδίκτυο Ενέργειας. Είναι ακόμα δυνατόν να χρησιμοποιηθούν ηλεκτροκινούμενες συσκευές (όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα) και ως συσκευές αποθήκευσης ενέργειας και να διανείμουν αυτήν την αποθηκευμένη ενέργεια πίσω στο δίκτυο κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής και της αυξημένης ζήτησης.

ree

Πολυάριθμες πηγές καθαρής και ανανεώσιμης ενέργειας είναι ήδη διαθέσιμες, όπως η ηλιακή, η αιολική, η κυματική και η παλιρροϊκή ενέργεια, τα ωκεάνια ρεύματα, οι διαφορές θερμοκρασίας, οι καταρράκτες, η γεωθερμική, η ηλεκτροστατική, το υδρογόνο, το φυσικό αέριο, τα φύκια, η βιομάζα, τα βακτήρια, με μετασχηματισμό φάσης, με φακούς Fresnel και με thermionics, μεταξύ άλλων. Η γεωθερμική ενέργεια μπορεί μόνη της να παρέχει περισσότερες από πεντακόσιες φορές την ενέργεια που περιέχεται σε όλα τα γνωστά κοιτάσματα ορυκτών καυσίμων του κόσμου. Επιπλέον, κάθε ώρα ο ήλιος ακτινοβολεί περισσότερη ενέργεια πάνω στη γη από ότι το σύνολο του ανθρώπινου πληθυσμού χρησιμοποιεί σε ένα χρόνο Η αξιοποίηση μόλις του ενός δεκάτου από το 1% της ενέργειας του ήλιου που χτυπά την Γη, θα μας δώσει έξι έξι φορές την ενέργεια που η παγκόσμια οικονομία καταναλώνει τώρ

Ακριβώς όπως ο Νόμος του Moore  ισχύει για την τεχνολογία των υπολογιστών, έτσι ισχύει και για τις τεχνολογίες για την συγκομιδή της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας, βιώνουμε τώρα μια ανάπτυξη με εκθετικές καμπύλες, με την γεωθερμική ενέργεια, την βιομάζα και την υδροηλεκτρική ενέργεια να αναμένεται να ακολουθήσουν με τον ίδιο τρόπο. Για τα ηλιακά φωτοβολταϊκά κύτταρα, έχει παρατηρηθεί το ίδιο φαινόμενο του “διπλασιασμού”, όπως γίνεται και με τα τσιπ υπολογιστών και αντίστοιχα η τιμή (κόστος) να έχει την τάση να πέφτει 20% σε κάθε διπλασιασμό της παραγωγικής ικανότητας της βιομηχανίας Η τιμή του κρυσταλλικού πυριτίου φωτοβολταϊκών κυττάρων έχει μειωθεί από τα $60 ανά watt το 1976 σε $0,66 ανά watt το 2013, ενώ η αποτελεσματικότητα του τριπλού συνδέσμου ηλιακών κυττάρων έχει φτάσει στο 41% απόδοση στο εργαστήριο. Σύμφωνα με αναλυτές του κλάδου, “η τεχνολογία συγκομιδής ενέργειας για τα ηλιακά και για τα μικρά αιολικά, θα είναι τόσο φθηνή, όσο έγινε και για τα κινητά τηλέφωνα και τους φορητούς υπολογιστές μέσα σε μια περίοδο 15 ετών”.

Μέσα σε 10 χρόνια, προβλέπεται ότι κάθε κτίριο στην Αμερική και την Ευρώπη θα είναι εξοπλισμένο με ψηφιακό έξυπνο μετρητή που θα είναι σε θέση να βελτιστοποιήσει την απόδοση των συσκευών και των μηχανών μέσα στο οίκημα καθώς και για να τροφοδοτεί συνεχώς και να λαμβάνει σε πραγματικό χρόνο δεδομένα από το ΔτΠ. Κατά τα προσεχή έτη, οι prosumers θα πρέπει να ενδυναμωθούν και να φτάσουν στο σημείο εκείνο που θα μπορούν να μαζεύουν και ελεύθερα να μοιράζονται τις δικές τους καθαρές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε ένα κατανεμημένο ενεργειακό διαδίκτυο πάνω σε μια υποδομή ΔτΠ.

Πηγή: https://medium.com

Leave a Comment