ΕΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ανοικτά ασύρματα πρότυπα και έξυπνες πόλεις

Οι έξυπνες πόλεις μπορούν να στραφούν σε ανοικτά ασύρματα πρότυπα για να εξοικονομήσουν δισεκατομμύρια στο κόστος ανάπτυξης του Ίντερνετ των πραγμάτων (IoT). Η επιλογή ανοικτών προτύπων θα μπορούσε να μειώσει το κόστος κατά 30 τοις εκατό και να προωθήσει περισσότερες πόλεις να χρησιμοποιούν IoT, σύμφωνα με μια έρευνα της Machina Research.
ows.jpeg
Η εταιρεία έρευνας αγοράς προβλέπει ότι μέχρι το 2025 οι έξυπνες πόλεις μπορεί να δαπανήσουν 1.120 δισεκατομμύρια δολάρια για την εγκατάσταση έξυπνων τεχνολογιών, αλλά θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν έως και 341 δισεκατομμύρια δολάρια, εάν χρησιμοποιήσουν ανοικτά ασύρματα πρότυπα αντί ιδιόκτητα.
Επιπρόσθετα, εάν υιοθετηθούν ανοικτά ασύρματα πρότυπα, η Machina προβλέπει ότι θα υπάρξουν 27 τοις εκατό περισσότερο συνδεδεμένες συσκευές μέχρι το 2025.

Η Machina κάνει μνεία των δύο ανοικτών προτύπων: του Bluetooth Low Energy και του OneM2M, που είναι διαθέσιμα για χρήση με ανοιχτές άδειες. Αν όλες οι έξυπνες πόλεις χρησιμοποιούν το ίδιο πρότυπο, αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη διαλειτουργικότητα μεταξύ δικτύων και εφαρμογών, μειώνοντας τις αρχικό κόστος για μια νέα συσκευή.

Το σημερινό πρόβλημα είναι οι πάροχοι IoT διανέμουν ιδιόκτητη ασύρματη τεχνολογία με το λογισμικό τους, αντί να χρησιμοποιούν εναλλακτικές λύσεις ανοικτού κώδικα. Ορισμένες εταιρείες προσφέρουν επίσης τις υπηρεσίες τους σε έξυπνες πόλεις με χαμηλές τιμές, σύμφωνα με Machina, αλλά χωρίς υπόσχεση της ελεύθερης άδειας ή ότι θα παραμένει η ίδια τιμή μετά από 10 χρόνια.

Οι εταιρείες αρχίζουν να δημιουργούν συμμαχίες γύρω από ανοιχτά ασύρματα πρότυπα, με την ελπίδα της διαλειτουργικότητας μεταξύ των έξυπνων πόλεων. Εφαρμογές όπως έξυπνες εφαρμογές στάθμευσης θα μπορούσαν να λειτουργήσει σε περισσότερες από μία πόλεις, αν υιοθετηθεί ένα ενιαίο πρότυπο. 230 επιχειρήσεις – συμπεριλαμβανομένων των AT & T, Samsung, IBM στην Ευρώπη, και την Verizon – έχουν υποστηρίξει το πρότυπο OneM2M. Ακόμη περισσότεροι κατασκευαστές για έξυπνα σπίτια υποστήριξαν το πρότυπο Bluetooth Low Energy.

Η μετάβαση σε ανοιχτά ασύρματα πρότυπα δεν είναι δύσκολη διαδικασία, αν και μερικές εταιρίες και οργανισμοί θα πρέπει να εγκαταλείψουν ιδιόκτητες άδειες τις οποίες πλήρωσαν ακριβά για να τις χρησιμοποιήσουν. Ευτυχώς, το IoT είναι ακόμα στα σπάργανα, και έτσι τόσο οι καλές, όσο και οι κακές αποφάσεις θα είναι παραδείγματα μελέτης για τις μελλοντικές έξυπνες πόλεις.

Πηγή άρθρου: http://readwrite.com/

Leave a Comment