ΕΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ανοιχτά δεδομένα και έξυπνες πόλεις: Μια έκθεση του European Data Portal

Η τεράστια ποσότητα των δεδομένων που συγκεντρώνουν οι πόλεις, μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την σημαντική αύξηση του πληθυσμού τους, η οποία ασκεί πίεση στην οικονομία και στις υποδομές ενός δήμου.

Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, για παράδειγμα,  οι εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, μπορούν να βοηθήσουν τους πολίτες τόσο στην ενημέρωση όσο και στον προγραμματισμό της πρώτης αντίδρασης όπως ο σχεδιασμός του ταξιδιού τους με τη χρήση εναλλακτικών διαδρομών εάν είναι απαραίτητο.

Πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν ξεκινήσει έργα ανοικτών δεδομένων, ως επί το πλείστον με τη μορφή ενός ειδικού portal δημοτικών ανοιχτών δεδομένων. Πηγαίνοντας πέρα από τα ανοικτά δεδομένα, οι πόλεις θέλουν να γίνουν έξυπνες. Μια έξυπνη πόλη χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να βελτιώσει την ποιότητα, τις επιδόσεις και την διαδραστικότητα των αστικών υπηρεσιών, τη μείωση του κόστους και της κατανάλωσης των πόρων, και να βελτιωθεί η επαφή μεταξύ των πολιτών και της τοπικής κυβέρνησης.

Σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση Analytical Report #4: Open Data in Cities, η ομάδα της Ευρωπαϊκής Πύλης Δεδομένων (European Data Portal ) αξιολογεί τις βέλτιστες πρακτικές από το Άμστερνταμ, τη Βαρκελώνη, το Βερολίνο, την Κοπεγχάγη, το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Στοκχόλμη και τη Βιέννη. Από αυτές τις οκτώ πόλεις, το Άμστερνταμ, τη Βαρκελώνη, το Λονδίνο και τη Βιέννη έχουν επίσης μια ειδική ιστοσελίδα για την έξυπνη πόλη.

report-demographics-screenshot-600x430

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

Leave a Comment