ΕΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η πόλη της Βέρνης ξεκινά την πιλοτική μετάβαση στο Ανοιχτό Λογισμικό

Το Συμβούλιο της ελβετικής πρωτεύουσας της Βέρνης θέλει να αυξήσει τη χρήση των λύσεων λογισμικού ανοικτού κώδικα από τις υπηρεσίες της πόλης. Την περασμένη εβδομάδα, η πόλη ενέκρινε κονδύλι ύψους 843,00 CHF (περίπου 750.000 ευρώ)  για τη μελέτη μετάβασης σε λύσεις ανοιχτού κώδικα. Η πρόταση αυτή υποστηρίχθηκε από την σαφή πλειοψηφία στο Συμβούλιο, με 49 ψήφους υπέρ και 18 κατά.

oschΑυτό το έτος και το επόμενο, το τμήμα πληροφορικής της πόλης και  εξωτερικοί συνεργάτες ειδικευμένοι στον ανοικτό κώδικα, θα τρέξουν πιλοτικά λύσεις βασισμένες αποκλειστικά στον ανοιχτό κώδικα. Μέσω αυτού του πιλοτικού προγράμματος θα εντοπισθούν ποιες εξαρτήσεις θα πρέπει να ξεπεραστούν από ιδιόκτητα λειτουργικά συστήματα και πώς οι εξειδικευμένες εφαρμογές της πόλης θα τρέξουν με τα λειτουργικά συστήματα ανοικτού κώδικα, όπως και η αντικατάσταση ιδιόκτητων εργαλείων εικονικοποίησης.


Όπως και η γερμανική πόλη του Μονάχου έκανε πριν από μια δεκαετία, η πόλη της Βέρνης θέλει τώρα να στραφεί σε μια επιφάνεια εργασίας ανοικτού κώδικαΟ ανοιχτός κώδικας θα παρέχει στο τμήμα IT της πόλης  την τεχνογνωσία που απαιτείται για να μειωθεί το κλείδωμα λύσεων ΙΤ  από συγκεκριμένους  προμηθευτές” δήλωσε το OSwiss Open Open Systems User Group /ch/open, το οποίο και προσφέρθηκε να βοηθήσει την πόλη με σχέδιο μετάβαση της, παρέχοντας της τεκμηρίωση βοήθειας για τις δημόσιες διοικήσεις ώστε να προμηθεύονται ανοικτές λύσεις λογισμικού ανοικτού κώδικα.

Τον περασμένο Ιούνιο, το δημοτικό συμβούλιο της Βέρνης ενέκρινε έναν προϋπολογισμό 1.000.000 CHF (περίπου 900.000 ευρώ) για την αναμόρφωση της προμήθειας λογισμικού της πόλης. Το σύστημα θα πρέπει να βασίζεται σε ανοιχτό κώδικα, προκειμένου να αποφευχθεί το κλείδωμα από προμηθευτές, και να δώσει πίσω τον έλεγχο της πόλης στα δεδομένα της, αναφέρει το δημοσίευμα του περιοδικού Inside IT.

Πηγή άρθρου:  https://joinup.ec.europa.eu

Σχετικά άρθρα: Το δημοτικό συμβούλιο της Βέρνης αποφασίζει την μετάβαση σε ΕΛΛΑΚ

Leave a Comment