ΕΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η πόλη της Ρώμης επιλέγει ανοιχτό κώδικα για όλες τις νέες λύσεις λογισμικού της πόλης

Η πόλη της Ρώμης, η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  αποφάσισε ότι όλες οι νέες λύσεις λογισμικού για τις ανάγκες της πόλης, θα πρέπει να βασίζονται σε ανοικτό κώδικα, και η πόλη είναι να εξετάσει το ενδεχόμενο αντικατάστασης των υφιστάμενων ιδιόκτητων λύσεων με εναλλακτικές λύσεις ανοικτού κώδικα.

opensource

Το δημοτικό συμβούλιο στις 14 Οκτωβρίου, ενέκρινε την πρόταση της συμβούλου Flavia Marzano . “Το ψήφισμα αυτό σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στην προσέγγιση της απόκτησης  λογισμικού, από το δημοτικό συμβούλου της Ρώμης”, εξηγεί η ίδια στη σελίδα της στο Facebook.

Ένας από τους στόχους αυτής της απόφασης, είναι να απαλλαγεί η πόλη από το κλείδωμα σε αποκλειστικούς προμηθευτές IT.  Επιπλέον, η Ρώμη θέλει να χρησιμοποιήσει ανοικτές και επεκτάσιμες λύσεις λογισμικού, που θα της επιτρέψουν να πραγματοποιεί εναλλαγές μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών ΤΠΕ. Η στροφή σε ΕΛ/ΛΑΚ  θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια και τη βιωσιμότητα, γράφει η σύμβουλος.

Η Ρώμη επιλέγει ελεύθερο λογισμικό, επειδή δημιουργεί οικονομική και κοινωνική αξία,  γράφει η Marzano.  Σύμφωνα με την Marzano, η πόλη θα πρέπει να ξεκινήσει με την αξιολόγηση των τρεχουσών δαπανών των ιδιόκτητων αδειών χρήσης λογισμικού. Αυτό θα βοηθήσει να εντοπιστούν οι τομείς των ΤΠΕ, όπου οι λύσεις λογισμικού ανοικτού κώδικα θα έχει μεγάλο αντίκτυπο. Θα πρέπει να γίνει και ένα πλάνο για τη μετάβαση των υφιστάμενων ιδιόκτητων λύσεων σε εναλλακτικές λύσεις λογισμικού ανοιχτού κώδικα.

“Το ελεύθερο λογισμικό μπορεί να εγγυηθεί ότι οι αρχές έχουν τον πλήρη έλεγχο των επιλογών ΤΠΕ που κάνουν. Επιπλέον, είναι μια εξαιρετική μέθοδος για την διάδοση της γνώσης και της εμπειρίας “,  γράφει η Marzano.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Leave a Comment