ΕΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ανοικτή επιστολή Δημάρχων -μελών του Ευρωπαϊκού δικτύου πόλεων EUROCITIES : Ας ξανασκεφτούμε την Ευρώπη

Η ανοικτή επιστολή των Δημάρχων μελών του σημαντικότερου Ευρωπαϊκού δικτύου πόλεων του EUROCITIES στη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης στο Μιλάνο ,16-17-18 Νοεμβρίου 2016, για το ρόλο των πόλεων και των ηγεσιών τους σε ένα νέο όραμα για την ολοκλήρωση της ενοποίησης της Ευρώπης και την άμβλυνση των κοινωνικών διαφορών μεταξύ των πολιτών της
rethinkingeurope

Αγαπητοί Ευρωπαίοι και Εθνικοί ηγέτες,

Πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο που κάνουμε τα πράγματα στην Ευρώπη.
Η Ευρώπη έχει πολλά επιτεύγματα για τα οποία θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι: διαρκή ειρήνη, μεγαλύτερο πλούτο και αλληλεγγύη. Αλλά αυτό που ανακινείται στα θεμέλιά του, από την ψηφοφορία για το Brexit, είναι ο αυξανόμενος  ευρωσκεπτικισμός και η άνοδος των κινημάτων που έσπειραν το φόβο και την απογοήτευση σε όλη την Ευρώπη. Εμείς, οι δήμαρχοι, οι ηγέτες και οι πολιτικοί πάνω από 135 μεγάλων Ευρωπαϊκών πόλεων, συνεδριάζουμε σήμερα στο ετήσιο συνέδριο του EUROCITIES στο Μιλάνο για να εξετάσουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση μιας ισχυρότερης και πιο δημοκρατικής Ευρώπης.
Υπάρχει μια αυξανόμενη απόσταση μεταξύ των πολιτών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Τι κάνει η ΕΕ πραγματικά για μας; Γιατί αυτό έχει σημασία ; Αυτά είναι τα ερωτήματα που τίθενται από τους πολίτες μας. Εμείς, οι ηγέτες των πόλεων, μπορούμε να γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα. Είμαστε το πιο κοντινό επίπεδο διακυβέρνησης στους πολίτες.  Νοιώθουμε στα δάκτυλά μας τον παλμό του τοπικού πληθυσμού, γνωρίζουμε τα ενδιαφέροντα, τις ανησυχίες τους και τα οράματα τους. Και δουλεύοντας μαζί μας, μπορείτε και εσείς.
Οραματιζόμαστε μια Ευρώπη της οποίας οι πολίτες αισθάνονται περήφανοι που είμαστε μέρος. Η εμπειρία μας λέει ότι είναι καιρός να επικεντρωθεί η συζήτηση στο μέλλον της Ευρώπης, η οποία επί του παρόντος επικεντρώνεται στις σχέσεις μεταξύ των κρατών. Αλλά είναι οι πόλεις που οδηγούν στην ανάπτυξη των εθνών τους, και όχι το αντίστροφο.
Το να προωθούμε άκριτα προγράμματα δέκα σημείων σχετικά με τα οφέλη της ΕΕ δεν πρόκειται να πείσουμε τους πολίτες. Θέλουν να δουν τι κάνει η Ευρώπη και οι κυβερνήσεις τους για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να καινοτομίσουν, να μάθουν, αυτό τους κάνει να αισθάνονται πιο ασφαλείς, προστατεύει τις πιο ευάλωτες ομάδες ατόμων στην κοινωνία μας και κάνει τον αέρα που αναπνέουν καθαρότερο. Δεν πρέπει απλώς να ακούσουμε, πρέπει να εργαστούμε μαζί τους. Το κάνουμε αυτό στις πόλεις.
Τολμάμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά και να προωθούμε νέες προσεγγίσεις για τη συμμετοχή και δέσμευση των πολιτών.
Οι πόλεις μπορούν να είναι εταίροι με στόχο την ολοκληρωτική μεταστροφή του ευρωπαϊκού μοντέλου διακυβέρνησης. Εργάζονται από κάτω προς τα πάνω για να βρουν λύσεις που πραγματικά προσφέρουν.
Οι πόλεις είναι ο μικρόκοσμος μιας μεγαλύτερης Ευρώπης. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι συγκεντρωμένες στις πόλεις, όπου είναι πιο εύκολο να κατανοήσουμε  την επίδραση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών, οικονομικών, πολιτιστικών και τεχνολογικών μεταβάσεων και αυτό συμβαίνει κυρίως σε πόλεις που υλοποιούνται προγράμματα εθνικής εμβέλειας όπως μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Μπορεί να μην έχουμε όλες τις απαντήσεις, αλλά συνεργαζόμαστε μεταξύ μας και θα δείτε ότι η εμπειρία μας είναι ανεκτίμητη για την εξεύρεση λύσεων απέναντι στις ευρωπαϊκές προκλήσεις.
Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη έχει μέλλον και μάλιστα θετικό. Κοιτάξτε τις πόλεις για να δείτε ότι οι αξίες του ευρωπαϊκού εγχειρήματος είναι ακόμα πολύ ζωντανές. Οι πόλεις έχουν δείξει την αλληλεγγύη και την ηγεσία για την αντιμετώπιση της κατάστασης των προσφύγων. Δουλεύουμε μαζί για να διασφαλίσουμε το οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό μέλλον που θέλει ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης.
Παρά την ψηφοφορία για το Brexit, βλέπουμε ένα μέλλον για τις πόλεις στο  Ηνωμένο Βασίλειο που σαν κάθε άλλη από τις Ευρωπαϊκές πόλεις  αποτελούν  οδηγούς της οικονομίας, κέντρα γνώσης, καινοτομίας και  αριστείας και παραδείγματα για το πώς με ένταξη της διαφορετικότητας μπορούν να ευημερήσουν.  Πολλοί ηγέτες πόλεων του Ηνωμένου Βασιλείου είναι αποφασισμένοι να αποδείξουν ότι οι πόλεις τους έχουν ανοίξει για τις επιχειρήσεις και το εμπόριο και να παραμείνουν φιλόξενες, ανεκτικές και πόλοι έλξης της διαφορετικότητας.
Πρέπει να διδαχθούμε από την ψηφοφορία για το Brexit. Ενδεχόμενη αποτυχία στο να το κάνουμε αυτό θα μας άφηνε υπνοβάτες σε  περαιτέρω προβλήματα σε άλλες πόλεις, περιφέρειες και κράτη μέλη. Αν η Ευρώπη είναι αποφασισμένη πραγματικά να δεσμευτεί για την οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, θα πρέπει να εξοπλίσει τις πόλεις με τα εργαλεία για να συνδέσουν τους ανθρώπους και τους τόπους με στόχο την ανάπτυξη και τον πλούτο. Η Αστική Ατζέντα της ΕΕ είναι ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά χρειαζόμαστε πραγματική δέσμευση από εσάς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη, να συνεργαστούν μαζί μας για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης Ευρώπης.
Κάθε κρίση φέρνει ευκαιρίες. Αυτή είναι η ευκαιρία μας να δημιουργήσουμε μια πιο σχετική και δίκαιη Ευρώπη. Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε μαζί μας στις 7 Μαρτίου 2017 σε μια σύνοδο κορυφής των Δημάρχων στις Βρυξέλλες για να δούμε πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό μαζί.
Johanna Rolland
Πρόεδρος του  EUROCITIES
Σαν εκπρόσωπος του Δικτύου , αποτελούμενου από 187 μέλη και εταίρους πόλεις

Πηγή άρθρου: http://www.citybranding.gr
Την μετάφραση επιμελήθηκε η Μάρθα Παπαδομιχελάκη

Leave a Comment