Η πόλη του Άμστερνταμ στηρίζεται σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα για τη δημιουργία και την ανάπτυξη λύσεων που συνδυάζουν γεωγραφικούς χάρτες και άλλα σχετικά δεδομένα. Αυτές οι λύσεις διευκολύνουν τη ζωή των δημοτικών συνεργείων, των αστυνομικών, των πυροσβεστιών και των υπηρεσιών διάσωσης και διευκολύνουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ πολιτών και διοίκησης. Η χρήση ανοικτού κώδικα επιτρέπει στην πρωτεύουσα να δημιουργεί και να εκτελεί γρήγορα νέες υπηρεσίες.
“Όλα τα τμήματα του δήμου συμμετέχουν”, λέει ο Boris van Hoytema, ένας open source consultant που βοηθάει το τμήμα δεδομένων του Amsterdam . Το τμήμα, με λίγους περισσότερους από 50 προγραμματιστές, αξιοποιεί τώρα την συλλογή ανοιχτών δεδομένων της πόλης για να δημιουργήσει λύσεις έξυπνων πόλεων. Ένα πολύ γνωστό παράδειγμα είναι η εφαρμογή για smartphoneς Klaag («Παράπονα»), η οποία επιτρέπει στους πολίτες να αναφέρουν τις οχλήσεις και τις δημόσιες διαταραχές. “Ο ανοιχτός κώδικας αποτελεί βασικό παράγοντα των επιχειρηματικών διαδικασιών της πόλης”, λέει ο Van Hoytema.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Van Hoytema παρουσίασε την πολιτική ανοιχτού κώδικα του τμήματος δεδομένων του Άμστερνταμ στο Paris Open Source Summit. Η σελίδα στο Github του τμήματος περιλαμβάνει τον πηγαίο κώδικα για μια λύση συμμετοχής πολιτών, τα API των ανοιχτών δεδομένων, μια web service για authorisation και κάποια άλλα λογισμικό.
Σύμφωνα με τον Van Hoytema, το Άμστερνταμ έχει συνειδητοποιήσει ότι η συνεχής επεξεργασία δεδομένων καθιστά την πόλη ουσιαστικά έναν οργανισμό που ασχολείται με το λογισμικό. “Η δημόσια πολιτική είναι κώδικας που εκτελείται από ανθρώπους. Ο πηγαίος κώδικας είναι πολιτική που εκτελείται από μηχανές “, δήλωσε. Μια νέα γενιά πολιτικών που έχουν σχέση με την πληροφορική συνειδητοποιούν ότι η πόλη πρέπει να έχει τον έλεγχο στα δεδομένα και το λογισμικό της και έτσι όλα τα συμβόλαια πληροφορικής πρέπει να αποφεύγουν την ανάθεση του ελέγχου σε εταιρίες και πωλητές λογισμικού.
Το τμήμα δεδομένων του Άμστερνταμ έρχεται σε επαφή με παρόμοιες μονάδες σε άλλες πόλεις, όπως η Βαρκελώνη (Ισπανία), το Ελσίνκι (Φινλανδία) και το Århus (Δανία), εξήγησε ο Van Hoytema στο Παρίσι. “Μοιραζόμαστε ήδη προκλήσεις και λύσεις και βρίσκουμε τώρα τρόπους συνεργασίας και διαχείρισης των κοινών προγραμμάτων ανοιχτού κώδικα”.
Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/news/essential-enabler