Ο Διαγωνισμός, γνωστός και ως iCapital (Innovation Capital of Europe), διεξάγεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σκοπό έχει να επιβραβεύσει τις πόλεις που έχουν δημιουργήσει τα πιο δυναμικά καινοτόμα οικοσυστήματα, προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Μια ανεξάρτητη κριτική επιτροπή υψηλού επιπέδου από όλη την Ευρώπη αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο οι πόλεις προσεγγίζουν τη καινοτομία, εξετάζοντας τα ακόλουθα κριτήρια:
- Πειραματική δοκιμή και προώθηση καινοτόμων λύσεων στις κοινωνικές τους προκλήσεις.
- Συμμετοχή των πολιτών σε όλα τα πεδία της καινοτομίας, από το σχεδιασμό πολιτικής έως την καθημερινή εφαρμογή και χρήση της.
- Διεύρυνση της ικανότητάς της πόλης για καινοτομία, καθιστώντας την επιθυμητό προορισμό για επενδύσεις, χρηματοδότηση, τους μελλοντικούς επιχειρηματίες και ένα πρότυπο για άλλες πόλεις.
- Ενδυνάμωση των πολιτών με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα της καινοτομίας.
Ο διαγωνισμός ήταν ανοικτός ως τον Ιούνιο του 2018 σε πόλεις με τουλάχιστον 100.000 κατοίκους από κράτη μέλη της ΕΕ και χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020». Η πρώτη αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε ήδη και η Αθήνα βρίσκεται μέσα στους φιναλίστ. Οι πόλεις θα παρουσιάσουν τις στρατηγικές καινοτομίας τους στη συνεδρία «iCapital Stories» στη φετινή ευρωπαϊκή εβδομάδα των περιφερειών και των πόλεων, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, στις 10 Οκτωβρίου.
Η πόλη που θα της απονεμηθεί ο τίτλος «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018», θα λάβει 1.000.000 ευρώ ως βραβείο, ενώ 5 ακόμα πόλεις θα λάβουν 100.000 ευρώ η κάθε μία, χρήματα τα οποία αναμένεται να αξιοποιήσουν για να βελτιώσουν περαιτέρω το οικοσύστημα καινοτομίας τους, προς όφελος των επιχειρήσεων και της ευημερίας των πολιτών. Η νικήτρια πόλη θα ανακοινωθεί από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Κάρλος Μοέδας, αρμόδιο για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, στο πλαίσιο της Συνόδου Web, που θα πραγματοποιηθεί στη Λισαβόνα στις 6 Νοεμβρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το βραβείο για το έτος 2017 είχε κερδίσει το Παρίσι (Γαλλία) ανάμεσα σε 32 πόλεις από 17 χώρες, ενώ το Ταλίν (Εσθονία) και το Τελ Αβίβ (Ισραήλ) επελέγησαν ως επιλαχούσες πόλεις, λαμβάνοντας €100.000 η κάθε μία.Το Παρίσι κέρδισε τον τίτλο για το φιλόδοξο σχέδιο να μετατραπεί η πόλη σε “FabCity”, που θα φιλοξενεί τη μεγαλύτερη πανεπιστημιούπολη startups στον κόσμο. Το Ταλίν διακρίθηκε για το στόχο του να εξελιχθεί σε πραγματικό πρότυπο “eCity”, ψηφιοποιώντας όλες τις υπηρεσίες της πόλης, ενώ το Τελ Αβίβ, από την πλευρά του, επιβραβεύθηκε για τα εντυπωσιακά προγράμματα στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, που έχουν οδηγήσει την πόλη στην υψηλότερη συγκέντρωση startups στην Ευρώπη. Η Βαρκελώνη ήταν η νικήτρια του πρώτου διαγωνισμού για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας, το 2014, ενώ το Αμστερνταμ ήταν η πόλη που βραβεύθηκε για το 2016.
Τα βραβεία απονέμονται στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας 2020, του προγράμματος πλαισίου έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ, με προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2014-2020.
Πηγή άρθρου: http://www.ekt.gr/el/news/22123