ΕΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Inclusive Cities for All : τα κοινωνικά δικαιώματα στην πόλη μου

Τον Φεβρουάριο 2019, το δίκτυο Ευρωπαϊκών πόλεων EUROCITIES ξεκίνησε μια νέα πρωτοβουλία «Inclusive Cities for All : τα κοινωνικά δικαιώματα στην πόλη μου» και σε μια πολιτική εκδήλωση υψηλού επιπέδου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοινώθηκαν οι 21 πρώτες πόλεις που συμμετέχουν. Οι συμμετοχές αυτές  φέρνουν συνολική επένδυση άνω των € 4,32 δισεκατομμυρίων κατά τα επόμενα 5 χρόνια για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού εφαρμόζοντας τις αρχές του Ευρωπαϊκού Πυλώνα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων σε τοπικό επίπεδο.

Οι υποσχέσεις μιας πόλης όσο αφορά τα κοινωνικά δικαιώματα

Μπορούν να επιτευχθούν πολύ περισσότερα αν συμμετέχουν περισσότερες πόλεις και, με αυτό τον τρόπο, αποδεικνύεται στην ΕΕ και στα κράτη μέλη πώς  οι πόλεις μπορούν να έχουν ακόμα μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο, εάν υπάρχει  καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΕ.
Η πόλη σας ακολουθεί συνεκτικές πολιτικές χωρίς αποκλεισμούς και εργάζεται για να εξασφαλίσει τα κοινωνικά δικαιώματα για όλους τους πολίτες;  Ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στην πρωτοβουλία, αλλά χάσατε την προθεσμία του Φεβρουαρίου;  Ή μήπως η πόλη σας είναι ήδη μία από τις πόλεις που έχουν υπογράψει, αλλά επιθυμείτε να συμμετέχετε και σε μια άλλη αρχή του Κοινωνικού Πυλώνα της ΕΕ;  Έχουμε καλά νέα για εσάς: συνεχίζουμε την πρωτοβουλία «Cities- Inclusive for all» μέχρι τα τέλη του 2019, ώστε η πόλη σας να μπορέσει να ενταχθεί και να γίνει μια «πρωταθλήτρια πόλη» στον πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων της ΕΕ.

Οι υποσχέσεις μιας πόλης όσο αφορά τα κοινωνικά δικαιώματα


Γιατί να υπογράψετε μια «συμμετοχή»;

1. Η πόλη σας θα αναγνωριστεί σε επίπεδο ΕΕ. Έχοντας  υπογράψει τη «συμμετοχή» ο δήμαρχος ή ο αντιδήμαρχος, οι πολιτικές της πόλης σας θα αποκτήσουν μέγιστη προβολή σε επίπεδο ΕΕ και η πόλη σας θα αναγνωριστεί ως πρωταθλητής ίσων ευκαιριών και κοινωνικών δικαιωμάτων για όλους. 
2. Η πόλη σας θα έχει καλύτερη πρόσβαση στα κεφάλαια της ΕΕ. Δεδομένου ότι η επόμενη προγραμματική περίοδος θα ευθυγραμμιστεί με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για να στηρίξει την υλοποίηση του Πυλώνα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων της ΕΕ, υπογράφοντας τώρα τη συμμετοχή της, η πόλη σας θα αποκτήσει καλή πρόσβαση στα κεφάλαια του ΕΚΤ μετά το 2020. Η EUROCITIES ασκεί έντονη πίεση για καλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση των πόλεων στο ΕΚΤ + και δείχνοντας την ισχυρή δέσμευσή τους να εφαρμόσουν τις αρχές του Πυλώνα, δημιουργείται μια ισχυρή υπόθεση για την αντιστοίχιση αυτής της δέσμευσης με την κατάλληλη χρηματοδότηση της ΕΕ. 
3. Η πόλη σας θα συμβάλει ώστε να ακουστεί ισχυρότερη η αστική φωνή στην κοινωνική ατζέντα της ΕΕ. Δείχνοντας πώς οι πόλεις μπορούν να αναλάβουν συγκεκριμένες ενέργειες για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ, αποδεικνύεται ότι αξίζουν την εμπιστοσύνη ως εταίροι στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ. Αυτό το μήνυμα είναι ζωτικής σημασίας, ενόψει των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα οδηγήσουν σε μια νέα ατζέντα της ΕΕ και στην ευκαιρία να εμπλακούν οι πόλεις ως εταίροι.


Πώς να υπογράψετε τη συμμετοχή σας; Η πόλη σας μπορεί να επιλέξει μία ή περισσότερες από τις 20 αρχές του Ευρωπαϊκού Πυλώνα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων όπου επιθυμείτε να εξελιχτείτε ή όπου θέλετε να συνεχίσετε να επενδύετε τα επόμενα χρόνια. Μπορεί επίσης να είναι ένας νέος τομέας, εφόσον έχετε την πολιτική δέσμευση και την κατανομή του προϋπολογισμού για να προχωρήσετε με ενέργειες τα επόμενα χρόνια.
Όσον αφορά τη διατύπωση του αιτήματος που παρουσιάζει τη δέσμευση της πόλης σας για την επίτευξη της συγκεκριμένης αρχής του Κοινωνικού Πυλώνα της ΕΕ, μπορείτε να συντάξετε ένα κείμενο μέχρι μια σελίδα, το οποίο θα καλύπτει:

• Το πολιτικό σκεπτικό, γιατί δηλαδή η πόλη σας δεσμεύεται στη δεδομένη αρχή (αρχές) 

• Το  στρατηγικό σχέδιο της πόλης σας για αυτόν τον τομέα

• Τη δέσμευση για το μέλλον – π.χ. επενδύσεις που θα πραγματοποιήσει η πόλη σας ή / και δράσεις, προγράμματα ή υπηρεσίες που θα υλοποιήσει, προσδοκώμενο αριθμό δικαιούχων,  στόχους κ.λπ.


Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το διαθέσιμο city pledges ως πηγή έμπνευσης για τη διατύπωση του αιτήματός σας. Σημειώστε ότι η «συμμετοχή» πρέπει να υπογραφεί από τον δήμαρχο ή τον αντιδήμαρχο. 


Πότε πρέπει να υποβάλετε την αίτηση;

Οι συμμετοχές πόλεων γίνονται δεκτές  μέχρι το τέλος του 2019, αλλά σας συμβουλεύουμε να υποβάλετε μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, αν είναι δυνατόν. Στόχος μας είναι να ανακοινώσουμε τις νέες  συμμετοχές πόλεων στο φθινοπωρινό Forum Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βαρσοβία στις 23-24 Οκτωβρίου σε όλα τα μέλη του SAF και σε υψηλόβαθμους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 


Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για την συμμετοχή της πόλης;

1. Επιλέξτε μία ή περισσότερες από τις 20 αρχές του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων για να επικεντρωθείτε

2. Διατυπώστε το κείμενο της αίτησης συμμετοχής σας και στείλτε το στη EUROCITIES για ανατροφοδότηση και συμβουλές

3. Το αίτημά σας να είναι υπογεγραμμένο από τον δήμαρχο ή τον αντιδήμαρχο και υποβάλετέ το στην EUROCITIES

4. Η EUROCITIES θα ανακοινώσει τη συμμετοχή της πόλης σας σε όλα τα μέλη του SAF και EUROCITIES και στους θεσμικούς φορείς της ΕΕ. Σας συμβουλεύουμε να δημοσιοποιήσετε τη συμμετοχή σας στα τοπικά ΜΜΕ και τους ενδιαφερόμενους.

5. Ο δήμαρχος ή ο αντιδήμαρχος που υπογράφει την αίτηση συμμετοχής  θα κληθεί να παρουσιάσει την πρόταση της πόλης στην πολιτική σύνοδο που θα ανοίξει το Forum Κοινωνικών Υποθέσεων το Φθινόπωρο στη Βαρσοβία στις 23 Οκτωβρίου


Μη χάσετε αυτή την ευκαιρία για να δείξετε ότι η πόλη σας συμμετέχει  και υπογράφει για την υλοποίηση του Πυλώνα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων της ΕΕ!


Πηγή άρθρου : https:https://www.citybranding.gr

Την μετάφραση επιμελήθηκε η Μαρία Βασιλάκη

One thought on “Inclusive Cities for All : τα κοινωνικά δικαιώματα στην πόλη μου

Leave a Comment