ΕΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Έξυπνες πόλεις: Αξιοποίηση της ψηφιακής γνώσης για βιώσιμη αστική διαβίωση

Οι έξυπνες πόλεις, καθοδηγούμενες από ψηφιακές υπηρεσίες, στοχεύουν να βελτιώσουν την ευημερία των πολιτών τους, ενώ ευθυγραμμίζονται με τους στόχους βιωσιμότητας, όπως αυτοί που περιγράφονται στο Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Προσπαθούν για βέλτιστη διαχείριση των πόρων, μείωση των αποτυπωμάτων άνθρακα, βελτιωμένη κινητικότητα και βελτιωμένη παροχή υπηρεσιών μέσω προσεγγίσεων με επίκεντρο τον πολίτη.

Στη σφαίρα των έξυπνων πόλεων, τα ανοιχτά δεδομένα αναδεικνύονται ως θεμελιώδης παράγοντας διευκόλυνσης, προσφέροντας ανεκτίμητες γνώσεις σε διάφορους τομείς κρίσιμους για την αστική ζωή. Αυτές οι πληροφορίες, που προέρχονται από συσκευές IoT, αισθητήρες και άλλες ψηφιακές υποδομές, μπορούν να κάνουν τις δημόσιες υπηρεσίες πιο βιώσιμες, αποτελεσματικές και φιλικές προς τον χρήστη. Επιπλέον, οι υπάλληλοι της πόλης μπορούν να επωφεληθούν από τα ίδια δεδομένα για να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, να προβλέψουν τις μελλοντικές τάσεις και να κατανείμουν τους πόρους αποτελεσματικά. Για παράδειγμα, τα ανοιχτά δεδομένα σχετικά με τα μοτίβα κυκλοφορίας και τη χρήση της δημόσιας συγκοινωνίας μπορούν να ενημερώσουν τον προγραμματισμό της διαδρομής, να βελτιστοποιήσουν τα δρομολόγια και να μειώσουν τη συμφόρηση. Ομοίως, τα περιβαλλοντικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο επιτρέπουν στις αρχές να παρακολουθούν την ποιότητα του αέρα και των υδάτων, διευκολύνοντας τις έγκαιρες παρεμβάσεις για τον μετριασμό της ρύπανσης και την προστασία της δημόσιας υγείας. 

H πόλη του Σεντ Γκάλεν αποτελεί παράδειγμα του μετασχηματιστικού αντίκτυπου των ανοιχτών δεδομένων στην αστική ανάπτυξη. Μέσω του εκτενούς του συνόλου δεδομένων που παρουσιάζει συνεχείς και ολοκληρωμένες πρωτοβουλίες έξυπνων πόλεων, το St. Gallen επιδεικνύει τη δέσμευσή του να αξιοποιεί τις τεχνολογικές εξελίξεις για τη βελτίωση των κατοίκων του. Επεκτείνοντας το δίκτυο οπτικών ινών της και ενισχύοντας συνεργασίες με διαφορετικούς ενδιαφερόμενους φορείς, η πόλη θέτει γερά θεμέλια για ένα δυναμικό και διασυνδεδεμένο έξυπνο οικοσύστημα πόλεων.

Για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες των ανοιχτών δεδομένων στη διακυβέρνηση έξυπνων πόλεων, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε πρωτοβουλίες κοινής χρήσης δεδομένων και διαλειτουργικότητας. Οι εθνικές πύλες και πλατφόρμες όπως data.europa.eu χρησιμεύουν ως ανεκτίμητα αποθετήρια ανοιχτών δεδομένων, διευκολύνοντας τη συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ πόλεων και περιφερειών. Αγκαλιάζοντας τα πρότυπα ανοιχτών δεδομένων και ενισχύοντας μια κουλτούρα διαφάνειας και συνεργασίας, οι πόλεις μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους δρόμους για καινοτομία, αποτελεσματικότητα και βιωσιμότητα στην αστική ανάπτυξη.

Πηγή άρθρου: https://data.europa.eu/

Leave a Comment