ΕΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

DIPAS: Ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στον πολεοδομικό σχεδιασμό μέσω ανοιχτού κώδικα και τεχνητής νοημοσύνης

Οκτώ χρόνια μετά την έναρξη του εργαλείου ανοιχτού κώδικα για συμμετοχή στι πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλης με το DIPAS, η πόλη του Αμβούργου συνεχίζει να διευκολύνει την ενσωμάτωση της ανατροφοδότησης των πολιτών σε έργα αστικής ανάπτυξης με το DIPAS Analytics: Μια εργαλειοθήκη κατηγοριοποίησης και οπτικοποίησης τεχνητής νοημοσύνης για την υποστήριξη των διαχειριστών έργων στον χειρισμό της εισροής ανατροφοδότησης από τους πολίτες. 

Διευκόλυνση της συμμετοχής των πολιτών 

Το DiPAS ξεκίνησε το 2016 από την Αρχή Αστικής Ανάπτυξης και Στέγασης της πόλης του Αμβούργου, σε συνεργασία με το Urban Data Hub του Γραφείου Γεωπληροφόρησης και Έρευνας του Αμβούργου και το CityScience Lab του Πανεπιστημίου HafenCity. Ενσωματώνοντας διαδικτυακές και επιτόπιες συνιστώσες, το DIPAS διευκολύνει τη συμμετοχή του κοινού γύρω από έργα πολεοδομικού σχεδιασμού, λειτουργώντας τόσο ως κεντρικός κόμβος πληροφόρησης όσο και ως διαδικασία ψηφιακής συμμετοχής σε πολλαπλά στάδια. Το DiPAS διατέθηκε ως ανοιχτός κώδικας κατά την έναρξή του ως δέσμευση για διαφάνεια στις διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης. 

Μέσω του πλοηγού DIPAS, οι πολίτες μπορούν εύκολα να βρουν πληροφορίες σχετικά με τα εν εξελίξει και τα προηγούμενα σχέδια σχεδιασμού, τα σχετικά γεωχωρικά δεδομένα και τις δημόσιες διαβουλεύσεις. Ο πλοηγός του DIPAS επιτρέπει επίσης στους πολίτες να συμβάλλουν στις διάφορες διαδικασίες διαβούλευσης και να έχουν πρόσβαση στα αποτελέσματα προηγούμενων διαβουλεύσεων με κάθε διαφάνεια. Επί τόπου, οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το DIPAS touchtable, «ένα ψηφιακό σύστημα χωρίς μέσα», για να προωθήσουν την ανταλλαγή μεταξύ των πολεοδόμων και του κοινού. Το touchtable επιτρέπει στους συμμετέχοντες σε εργαστήρια αυτοπροσώπως να έχουν πρόσβαση σε αστικά γεωδεδομένα, ψηφιακά μοντέλα και προσομοιώσεις έργων.  

DiPAS Analytics: Υποστήριξη της επέκτασης της πλατφόρμας 

Για να διευκολυνθεί η διαδικασία αξιολόγησης και να αυξηθεί ο αριθμός των διαβουλεύσεων που φιλοξενούνται στις πλατφόρμες, το DIPAS αναπτύσσει τώρα μια εργαλειοθήκη κατηγοριοποίησης και οπτικοποίησης τεχνητής νοημοσύνης για τους διαχειριστές έργων. 

Με αυτή τη νέα εργαλειοθήκη οι διαχειριστές έργων θα είναι σε θέση να διαχωρίζουν αποτελεσματικά, να οργανώνουν και να απεικονίζουν μεγάλες ποσότητες δεδομένων κειμένου που υποβάλλονται από τους πολίτες. Επί του παρόντος, όλα τα σχόλια που υποβάλλονται στο DIPAS πρέπει να κατηγοριοποιηθούν και να αξιολογηθούν με μη αυτόματο τρόπο, τα αναλυτικά στοιχεία DIPAS θα διευκολύνουν τον χειρισμό μεγάλων ποσοτήτων ανατροφοδότησης. Η ίδια η αξιολόγηση θα παραμείνει μια διαδικασία εμπειρογνωμόνων. 

Το DiPAS Analytics θα ξεκινήσει στα τέλη του 2024. Αποτελεί άμεση απάντηση στον αυξανόμενο αριθμό έργων πολεοδομικού σχεδιασμού που διαχειρίζεται η πλατφόρμα DIPAS και στη σχετική αύξηση του αριθμού των σχολίων που λαμβάνουν οι πολίτες. Από την έναρξή του, το DIPAS έχει χρησιμοποιηθεί σε πάνω από 50 πολεοδομικά έργα και εγκαινιάστηκε σε εθνικό επίπεδο τον Ιούνιο του 2023. 

Ανοιχτός κώδικας και δημόσια διαβούλευση: Διασφάλιση πλήρους διαφάνειας για τον πολεοδομικό σχεδιασμό

Ο ανοικτός κώδικας είναι μια κρίσιμη πτυχή του έργου DIPAS για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της διαλειτουργικότητας. Το DiPAS Analytics θα δημοσιευθεί ως ανοιχτός κώδικας μόλις ξεκινήσει, και ο πηγαίος κώδικας για την τρέχουσα πλατφόρμα DIPAS είναι προσβάσιμος μέσω του Open CoDE — μιας πλατφόρμας που αναπτύχθηκε από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών και Κοινότητας, και από τα Ομοσπονδιακά Κράτη της Βάδης-Βυρτεμβέργης και της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας για να διευκολύνει την πρόσβαση και την ανταλλαγή γύρω από λύσεις ανοικτού κώδικα για τη δημόσια διοίκηση.  

Έργα όπως το DIPAS καταδεικνύουν τα οφέλη της ανάπτυξης λύσεων ανοιχτού κώδικα από τη δημόσια διοίκηση ως μέσο ενθάρρυνσης της συμμετοχής των πολιτών. Ο ανοιχτός κώδικας επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο των διαδικασιών διαβούλευσης, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία από τα πρώτα στάδια του πολεοδομικού σχεδιασμού, καθιστώντας τη λήψη αποφάσεων ορατή και ανιχνεύσιμη. 

Οι λύσεις ανοιχτού κώδικα προωθούν επίσης τη διαλειτουργικότητα μέσω της εύκολης υιοθέτησης από άλλες δημόσιες διοικήσεις, ενώ το DIPAS έχει ήδη υιοθετηθεί από τις πόλεις του Μονάχου, της Λειψίας και του Bremem. Το DiPAS υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλές στα έργα κινητικότητας, με ένα έργο για το 2022 στο Αμβούργο να λαμβάνει πάνω από 3000 συνεισφορές.  

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Leave a Comment