ΕΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Συνεργασία του Smart Communities Network και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πόλεων

Το  Smart Communities Network πραγματοποίησε διαδικτυακή συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να σκιαγραφήσει τη μελλοντική συνεργασία για πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού σε ολόκληρη την ΕΕ. Το δίκτυο, το οποίο συνδέει τοπικές ενώσεις από 18 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, έχει ως στόχο να επεκτείνει σύντομα την εμβέλειά του και στα 27 μέλη. Η συνάντηση εισήγαγε τα μέλη του δικτύου, τους εταίρους του έργου, τους εμπειρογνώμονες και τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πρωτοβουλία, η οποία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την παροχή βοήθειας στις πόλεις και τις κοινότητες.

λογότυπο

Βασικά σημεία:

  • Τοπικά ψηφιακά δίδυμα (LDT): Το έργο προωθεί τη χρήση LDTs για τη στήριξη των πόλεων και των κοινοτήτων στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. 
  • Πλαίσιο συνεργασίας: Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο νομικό πλαίσιο που θα επισημοποιήσει τη συνεργασία μεταξύ του Δικτύου Έξυπνων Κοινοτήτων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περιγράφοντας τους ρόλους και τα οφέλη για τα μέλη του δικτύου.
  • Ειδικές ανά χώρα συνεδριάσεις: Θα πραγματοποιηθούν υβριδικά σεμινάρια διάδοσης και διαδικτυακής κατάρτισης και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και τη στήριξη των προσπαθειών ψηφιακού μετασχηματισμού σε κοινοτικό επίπεδο.
  • Ανταλλαγή εμπειριών: Η ολλανδική ένωση VNG αντάλλαξε πληροφορίες από τις πρώτες συνεδρίες κατάρτισης και διάδοσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ισχυρές στρατηγικές δέσμευσης και προσαρμοσμένες προσεγγίσεις με βάση την τοπική ψηφιακή ωριμότητα.
  • Εργαλεία και πόροι: Η συνάντηση εισήγαγε βασικά εργαλεία όπως το Lordimas, ένα εργαλείο αυτοαξιολόγησης ψηφιακής ωριμότητας και η πρωτοβουλία CitiVERSE EDIC, η οποία αποσκοπεί στην προώθηση της διαπεριφερειακής συνεργασίας και της ανταλλαγής γνώσεων.
  • Επόμενα βήματα: Η επόμενη συνάντηση του δικτύου θα πραγματοποιηθεί στο Παγκόσμιο Συνέδριο Smart City Expo στη Βαρκελώνη τον Νοέμβριο του 2024, σηματοδοτώντας την πρώτη προσωπική συνάντηση των μελών του δικτύου.

Η συνάντηση έθεσε τις βάσεις για μια εν εξελίξει εταιρική σχέση μεταξύ του Δικτύου Έξυπνων Κοινοτήτων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο την προώθηση της ψηφιακής καινοτομίας και της ανάπτυξης έξυπνων πόλεων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

Leave a Comment