Οι απαιτήσεις για τις πόλεις αυξάνονται παντού, Γίνονται όλο και πιο εξελιγμένες στον τρόπο που υποστηρίζουν τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων, τα βιολογικά οικοσυστήματα, τα συστήματα υποδομών, τα κτίρια και τα οχήματα που κινούνται και αναπτύσσονται στο εσωτερικό τους. Καθώς η τεχνολογία μετατρέπει τους τρόπους που οι μεταφορές, η υγεία, η εκπαίδευση, το λιανικό εμπόριο, η ενέργεια, τα απόβλητα, το νερό και τα άλλα έργα υποδομής, τα δεδομένα και οι συσκευές που χρησιμοποιούμε για να τα διαχειριζόμαστε για να επικοινωνούν μεταξύ τους θα γίνουν μέρος της καθημερινότητας μας (είτε ενεργητικά ή παθητικά) .
H σκέψη του να προσεγγίζουμε το ζήτημα των «έξυπνων πόλεων» μόνο από την από πλευρά των υποδομών και της τεχνολογίας έχει περάσει. Αντί να συζητάμε “τι συστήματα θα πρέπει να κατασκευαστούν και με ποια τεχνολογία, για να δημιουργήσουμε βιώσιμα αστικά περιβάλλοντα», θα πρέπει να είμαστε άμεση συνεργασία με τους πολίτες για κατανοήσουν και να βελτιώσουν τη ζωή τους. Ένα «βιώσιμο αστικό περιβάλλον» είναι κάτι πολύ περισσότερο από το άθροισμα των υποδομών του. Όπως το διαδίκτυο έχει μετατρέψει την ψηφιακή μας ζωή, ανοίγοντας τεράστιες δυνατότητες για νέους τύπους αλληλεπίδρασης, έτσι και οι φυσικοί χώροι και τα συστήματα μας, γίνονται τώρα μέρος μιας συνδεδεμένης τεχνολογίας
Μια έξυπνη πόλη δεν έχει να κάνει μόνο με την τεχνολογία
Μπορούμε να δημιουργήσουμε, να μοιραστούμε, να συνεργαστούμε και να χρησιμοποιήσουμε τις πληροφορίες για να δημιουργήσουμε καλύτερες πόλεις. Πιστεύουμε ότι το κλειδί για να γίνει μια πόλη έξυπνη, είναι το να βάλει τους ανθρώπους και την ανοιχτότητα στο επίκεντρο του σχεδιασμού και της λειτουργίας της. Μαζί, οι άνθρωποι δημιουργούν τις κουλτούρες που διαμορφώνουν την ταυτότητα της πόλης, το ρυθμό της, την αίσθηση της κοινότητας, της πολυμορφίας, πράγμα το οποίο τελικά εξασφαλίζει τη συλλογική ευημερία των πολιτών της.
Τα ανοιχτά δεδομένα δημιουργούν καλύτερες πόλεις για όλους
Ανοιχτά δεδομένα είναι δεδομένα που ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση, να τα χρησιμοποιήσει και να τα μοιραστεί. Είτε πρόκειται για δεδομένα σχετικά με τις κατοικίες από την κυβέρνηση, ή τα δρομολόγια των τρένων από τις σιδηροδρομικές επιχειρήσεις, ή την οργάνωση οικογενειακών γιορτών, τα ανοιχτά δεδομένα μπορούν να βοηθήσουν όλους να κατανοήσουν καλύτερα και να αλληλεπιδρούν με τις πόλεις. Κρατώντας τις υποδομές και τις αγορές ανοιχτές, είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η δίκαιη και ασφαλή ανάπτυξη στις πόλεις μας. Τα ανοιχτά δεδομένα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εργαλεία και συστήματα για να μετατρέψουν την αρχιτεκτονική μας, το περιβάλλον μας και την κοινωνία μας προς το καλύτερο.
Πηγή άρθρου: https://theodi.org/smart-cities