Οι φετινές βραβεύσεις στην επέτειο των 30 χρόνων από την ίδρυση του δικτύου EUROCITIES, ήταν επικεντρωμένες σε τρεις κατηγορίες :τη συνεργασία, την καινοτομία και τη συμμετοχή με βασικό μοτίβο το concept των «Sharing cities».
Συνεργασία : – πώς οι αρχές της πόλης διευκολύνουν για παράδειγμα τον συνεταιριστικό τρόπο χρήσης του δημόσιου χώρου, τα συνεργατικά μοντέλα κατανάλωσης, τα συστήματα συνεργατικής κινητικότητας, και εξηγούν πώς συνεργάζονται με τους εταίρους για την επίτευξη λύσεων.
Καινοτομία – Οι καινοτόμοι τρόποι με τους οποίους οι αρχές της πόλης διαχειρίζεται τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα της οικονομίας του διαμοιρασμού και τις απαραίτητες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, και πώς μπορεί να διασφαλιστεί η ποιότητα των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται
Συμμετοχή – δραστηριότητες ή πρακτικές της τοπικής αρχής που είναι επιτυχείς στην ενεργό προώθηση της συμμετοχής των πολιτών, για παράδειγμα σε συν-δημιουργία στην παροχή υπηρεσιών και ότι αποδεικνύουν ένα σαφές πρακτικό όφελος για τους πολίτες
Οι καταχωρήσεις αξιολογούνται από ανεξάρτητη κριτική επιτροπή από πέντε μέλη: εμπειρογνώμονες των πόλεων , πανεπιστήμια, τα όργανα της ΕΕ, τα ΜΜΕ και ΜΚΟ. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής αλλάζουν κάθε χρόνο.
Οι νικητές για το 2016 ήταν :
Συνεργασία
La Colaboradora, Zaragoza
La Colaboradora είναι ένας συνεργατικός χώρος εργασίας με μια διαφορά: αυτή η κοινότητα των περίπου 200 επιχειρηματιών , ελεύθερων επαγγελματιών και δημιουργικών επαγγελματιών αφιερώνουν τέσσερις ώρες από το χρόνο τους κάθε μήνα σε αντάλλαγμα για την αρχική υποστήριξή των έργων τους. Η αρχή είναι η ανταλλαγή υπηρεσιών, ιδεών και γνώσεων μέσω μιας προσέγγισης τύπου «Τράπεζα Χρόνου».
Για παράδειγμα, ένα μέλος μπορεί να σχεδιάσει ένα λογότυπο για το έργο ενός άλλου μέλους και, στη συνέχεια να επιστρέφεται πίσω ο χρόνος που έχει δαπανηθεί για την εκπαίδευση πληροφορικής σε ένα άλλο μέλος. Από την έναρξή του το 2013, η κοινότητα έχει μοιραστεί χρόνο πάνω από 8.000 ώρες και υπήρχε σημαντικός κοινωνικός και οικονομικός αντίκτυπος. Περίπου το 75% των έργων που έχουν ξεκινήσει ή ενοποιήθηκαν, δημιούργησαν θέσεις εργασίας στην τοπική οικονομία.
Καινοτομία
SynAthina, Athens
Πώς μια πόλη σε κρίση ανακτάει την εμπιστοσύνη των πολιτών της; Πώς μπορεί να είναι μέρος της λύσης;
Το SynAthina, μια ψηφιακή πλατφόρμα για την Αθήνα, έχει ως στόχο να συγκεντρώσει ιδέες από τους πολίτες για το πώς να βελτιώσουν την πόλη τους. Ξεκίνησε ως πιλοτικό πρόγραμμα το 2013 για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η πλατφόρμα επιτρέπει τον άμεσο διάλογο μεταξύ της διοίκησης της πόλης και των πολιτών της. Οι πολίτες και οι ομάδες πολιτών μπορούν να υποβάλουν τις ιδέες τους και να έλθουν άμεσα σε επαφή με τους αρμόδιους στη διοίκηση. Όπου είναι απαραίτητο, η ομάδα SynAthina θα εξετάσει την επικαιροποίηση των κανονισμών και των διαδικασιών για τη διευκόλυνση καινοτόμων έργων, και οι ιδέες μπορεί να χρησιμοποιηθούν από το δήμο στη διαμόρφωση των προτεραιοτήτων του. Η πλατφόρμα έχει ήδη διευκολύνει σχεδόν 2.000 δραστηριότητες από 222 ομάδες πολιτών.
Συμμετοχή
Migrant Access Project, Leeds
Βοηθώντας την τοπική κοινότητα να βοηθήσει τους άλλους είναι η αρχή πίσω από το πρόγραμμα για την προσβασιμότητα των μεταναστών στο Leeds. Οι πολίτες παρέχουν βοήθεια με τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους για να βοηθήσουν τους νεοεισερχόμενους να εγκατασταθούν στην πόλη. Αυτά τα Migrant Community Networkers (MCNs) προσφέρουν υποστήριξη στους νεοαφιχθέντες σε μια ποικιλία γλωσσών. Το πρόγραμμα εκπαιδεύει εθελοντές για θέματα υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και απασχόλησης , για τη στέγαση και κατάρτιση προϋπολογισμού. Τα μέλη της κοινότητας είναι σε καλύτερη θέση για να εντοπίσει πιθανά προβλήματα, και το συμβούλιο συμβάλλει στην επίλυσή τους. Για παράδειγμα, το Συμβούλιο βοήθησε έναν εθελοντή να δημιουργήσει ένα drop-in κόμβο στη γειτονιά για να υποστηρίξει τους νεοεισερχόμενους. Ένας άλλος εθελοντής έθεσε σε λειτουργία Συριακή Κουζίνα , όπου οι νεοαφιχθέντες μπορούν να εργαστούν εθελοντικά και να μάθουν περισσότερα σχετικά με την περιοχή.
Πηγή άρθρου: http://www.citybranding.gr