ΕΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Καλές πρακτικές συμμετοχής των πολιτών : Τα παραδείγματα των πόλεων του Άμστερνταμ και της Gijon

Άμστερνταμ, Open Borough.

Το Άμστερνταμ πειραματίζεται με νέες μορφές συμμετοχικής δημοκρατίας μέσω της καινοτόμου πρωτοβουλίας Open Borough, η οποία χρησιμοποιεί ψηφιακά εργαλεία για να υποβοηθήσει τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών  στις αναπτυσσόμενες γειτονιές του.
Ως μέρος ενός αρχικού πιλοτικού προγράμματος, οι πολίτες κλήθηκαν να υποβάλουν σχέδια για το εσωτερικό μιας σήραγγας ποδηλασίας. Θα μπορούσαν να φορτώσουν τις προτάσεις τους και να ψηφίσουν τις αγαπημένες τους μέσω μιας online πλατφόρμας.
Μια δεύτερη άσκηση επικεντρώθηκε στην ανάπλαση μιας πλατείας, όπου οι πολίτες καλούνται να υποβάλουν προτάσεις, σχόλια και να ψηφίσουν για αυτές. Επιτυχημένες  ιδέες στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στον επικεφαλής του έργου και την ομάδα των αρχιτεκτόνων.

        Gijon, συμμετοχή των πολιτών και ανοικτή διακυβέρνηση 

Ένα νέο μοντέλο ανοιχτής, συνεργατικής και συμμετοχικής διακυβέρνησης στην Χιχόν αλλάζει τον τρόπο που οι πολίτες αλληλεπιδρούν με το δήμο. Χρησιμοποιώντας νέα ψηφιακά εργαλεία και τα ανοιχτά δεδομένα, η Gijon έχει δημιουργήσει πλατφόρμες που επιτρέπουν στην τοπική κοινωνία να αντιδράσει, να συζητήσει και συμβάλει στις πολιτικές και πρωτοβουλίες. Μια νέα διαδικτυακή πύλη ανοικτών δεδομένων επιτρέπει στους πολίτες να έχουν πρόσβαση, να συμβουλευτούν και να αναλύσουν πληροφορίες, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα την πόλη τους.
Υπάρχει ένα φανάρι που χρειάζεται καθορισμό ή ένα σπασμένο πεζοδρόμιο; Οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα άλλο online εργαλείο και εφαρμογή για να επισημανθούν τα προβλήματα υποδομής απευθείας στο δήμο.
Μπορούν επίσης να συμμετέχουν στην τοπική δημοκρατία μέσω μιας πύλης που επιτρέπει στους πολίτες  να σχολιάζουν  τις προτάσεις της συζήτησης και να ψηφίζουν.


Πηγή άρθρου: http://eurocities.eu/  , http://www.citybranding.gr

Leave a Comment