ΕΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

“Ας το κάνουμε μαζί! Η συμμετοχή των πολιτών σε τοπικό επίπεδο” : Μια εκδήλωση από το δίκτυο Ευρωπαϊκών πόλεων ΕUROCITIES

Στις 22 και 23 Οκτωβρίου, το δίκτυο Ευρωπαϊκών πόλεων ΕUROCITIES και η πόλη του Παρισιού διοργάνωσαν τη συνάντηση «Ας το κάνουμε μαζί! Η συμμετοχή των πολιτών σε τοπικό επίπεδο » . Το συνέδριο αυτό συγκέντρωσε στο ξενοδοχείο de Ville de Paris περισσότερους από 70 συμμετέχοντες από 40 ευρωπαϊκές πόλεις, ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και ερευνητικά κέντρα. Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι χάνουν την πίστη τους στην πολιτική. Χάνουν την πίστη, επειδή θεωρούν ότι οι πολιτικοί δεν τους παρέχουν λύσεις πλέον. Για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους, είναι επείγον να βρούμε αποτελεσματικές λύσεις στις πιο πιεστικές κοινωνικές προκλήσεις του σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πολίτες απαιτούν να εμπλακούν περισσότερο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και οι πόλεις πειραματίζονται με νέους τρόπους πολιτικής συμμετοχής και δέσμευσης.   Όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις αναγνωρίζουν τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών, με απώτερο σκοπό τη συνύπαρξη μιας καλύτερης ευρωπαϊκής κοινωνίας ικανής να ανταποκριθεί στις πλέον πιεστικές κοινωνικές προκλήσεις του σήμερα.


Από το 2016, το δίκτυο EUROCITIES εργάζεται εντατικά για την εμπλοκή των πολιτών:

Στο ‘Ας το κάνουμε μαζί!’ οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με τις αρχές του EUROCITIES για την εμπλοκή των πολιτών σε τοπικό επίπεδο, κάτι που θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της συμμετοχικής διακυβέρνησης στις πόλεις μας και, τελικά, για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας πιο επικεντρωμένης στους πολίτες. Κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, οι επισκέπτες από το Maptionnaire και το BIDs Belgium, μαζί με 17 πόλεις, παρουσίασαν πρακτικές πρωτοβουλίες και εργαλεία με στόχο την ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών στην τοπική λήψη αποφάσεων. Μεταξύ των παρουσιαστών ήταν η Mercedes Bernabe, ο Hermano Sanches-Ruivo, ο Lorenzo Lipparini και ο Przemyslaw Tuchlinski, αντιδήμαρχοι της Μούρθια, του Παρισιού, του Μιλάνου και του Bialystok.  Επιπλέον, ο Dominik Hierlemann (ανώτερος εμπειρογνώμονας, Ίδρυμα Bertelsmann) έλαβε τους συμμετέχοντες μέσω ενός ταξιδιού σχετικά με τις τάσεις και τις προκλήσεις της δημοκρατίας και της συμμετοχής σε ολόκληρη την Ευρώπη. ενώ ο Cato Leonard (ιδρυτής, Glassroots) παρουσίασε το G1000 και το μοντέλο Ostbelgien. Την 2η ημέρα , μια συζήτηση σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής των πολιτών σε τοπικό επίπεδο έδωσε στους συμμετέχοντες πολύτιμες ιδέες και τρόφιμα για σκέψη. Η συζήτηση, καθώς και ολόκληρη η διάσκεψη, κινήθηκε από τον Jean-Paul Judson, NOWMORE και συμμετείχαν :

  • Claudia Chwalisz, εμπειρογνώμονας για την εμπλοκή των πολιτών στον ΟΟΣΑ
  • Dharmendra Kanani, διευθυντής διορατικότητας, φίλοι της Ευρώπης
  • Sylvine Bois-Choussy, επικεφαλής του έργου 27e Region
  • Charlot Schans, σύμβουλος, STIPO και Placemaking Europe
  • Nicolas Mansier, Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Το απόγευμα, η τελική διάσκεψη του έργου INCLUDE, που συντονίστηκε από την πόλη του Παρισιού, είδε τη συμμετοχή πολλών ευρωπαϊκών πόλεων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών. Ο κ. Feyrouz Lajili-Djalai, αξιωματικός του έργου EUROCITIES, παρουσίασε τα αποτελέσματα των Cities4Europe και μερικές από τις 300 πρωτοβουλίες που οργανώθηκαν σε όλη την Ευρώπη στο πλαίσιο της εκστρατείας. Οι πόλεις πρέπει να αποτελέσουν την πρωτοπορία μιας νέας ατζέντας στην Ευρώπη που θέτει τους τόπους και τους ανθρώπους στο επίκεντρο της πολιτικής σκέψης. Όντας το πλησιέστερο επίπεδο διακυβέρνησης στους ανθρώπους και με τη συνεχή δέσμευσή τους με τους πολίτες, οι πόλεις είναι μοναδικά τοποθετημένες για να γεφυρώσουν το διαρκές χάσμα μεταξύ ανθρώπων και πολιτικής. Μόνο με τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων από το δημόσιο μπορούμε να επιλύσουμε προβλήματα που χαρακτηρίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες, όπως η οικονομική ανταγωνιστικότητα και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Είναι καιρός να σπάσουμε την πολιτική ως συνήθως και να στραφούμε προς πιο καινοτόμα μοντέλα δημόσιας διακυβέρνησης, με τους πολίτες να βρίσκονται στην καρδιά της συν-δημιουργίας των κοινοτήτων μας, των πόλεων μας και της ευρωπαϊκής κοινωνίας μας.  

Πηγή άρθρου: https://www.citybranding.gr

Leave a Comment