ΕΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Χρήση ανοιχτού κώδικα για διαφανή δημοτική διαχείριση: Το παράδειγμα του Cityvizor

Η δημοσιονομική διαφάνεια είναι μια αρχή που βοηθά τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Σε ετήσια βάση, οι κυβερνήσεις δημοσιοποιούν τα δημόσια οικονομικά στοιχεία τους κατά την παρουσίαση του σχεδίου προϋπολογισμού, πριν από τη συζήτηση και την έγκρισή τους από τα εθνικά κοινοβούλια. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η δημοσιονομική διαφάνεια συμβάλλει στην αύξηση της λογοδοσίας, της ακεραιότητας, της συμμετοχικότητας και της ποιότητας της δημόσιας χρηματοδότησης και των δαπανών. Οι βέλτιστες πρακτικές του ΟΟΣΑ που ευθυγραμμίζονται με την αρχή της δημοσιονομικής διαφάνειας επισημαίνουν τη σημασία μιας ολοκληρωμένης και σαφούς υποβολής εκθέσεων για τον προϋπολογισμό, η οποία θα είναι εύκολα προσβάσιμη στους πολίτες.

Η χρήση online πλατφορμών για την αύξηση της προσβασιμότητας των πληροφοριών του δημόσιου προϋπολογισμού έχει συμβάλει στην καινοτομία του τρόπου με τον οποίο οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν τη δημοσιονομική διαφάνεια. Στην Τσεχική Δημοκρατία, η εν λόγω δημοσιονομική διαφάνεια προωθήθηκε μέσω πλατφορμών όπως το Monitor, μια πύλη πληροφόρησης που δρομολογήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών το 2013. Η πύλη πληροφοριών συγκεντρώνει τα δημοσιονομικά και λογιστικά στοιχεία της κεντρικής και τοπικής αυτοδιοίκησης και παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα να αναλύουν τα δεδομένα με βάση οικονομικούς και λογιστικούς δείκτες. Παρόλο που το εργαλείο αυτό παρέχει εξαντλητικές πληροφορίες σχετικά με τους οικονομικούς λογαριασμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κεντρικής κυβέρνησης, η προσβασιμότητα των πληροφοριών περιορίζεται σε μια υψηλού επιπέδου περιγραφή των εσόδων και των δαπανών.

Το 2015, το Υπουργείο Οικονομικών ανέπτυξε τη φιλική προς το χρήστη και ανοικτή πλατφόρμα Cityvizor, για να παρέχει στους πολίτες, τους λογιστές και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους σαφείς και προσβάσιμες πληροφορίες σχετικά με τις δαπάνες του προϋπολογισμού των δήμων. Η πλατφόρμα επαίνεσε τη συμβολή της στη «διαφάνεια και καλύτερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης» και εγκρίθηκε από δεκάδες δήμους σε ολόκληρη την Τσεχική Δημοκρατία. Ο Osor διερεύνησε τον τρόπο με τον οποίο η διαδικτυακή πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα Cityvizor αύξησε την προσβασιμότητα και τη διαφάνεια των δεδομένων του προϋπολογισμού και προσέφερε στα συστατικά στοιχεία μεγαλύτερη εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο οι δήμοι διαχειρίζονται τους οικονομικούς πόρους τους μέσω μιας δωρεάν και φιλικής προς το χρήστη διεπαφής.

 CityVizor

Η διαδικτυακή πλατφόρμα Cityvizor είναι ένα εργαλείο ανοικτού κώδικα για διαφανή δημοτική διαχείριση. Η λύση αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από το Τμήμα Μεθοδολογίας για τον Δημοσιονομικό Έλεγχο του Υπουργείου Οικονομικών της Τσεχικής Δημοκρατίας το 2015. Η πλατφόρμα εξαγοράστηκε αργότερα το 2016 από την Otevřená Města (Open Cities), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ειδικεύεται στην ψηφιοποίηση των τοπικών κυβερνήσεων και βοηθά τους δήμους να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήματα μέσω της συνεργασίας κατά την επίλυση προβλημάτων ψηφιοποίησης.

Μέσω της πλατφόρμας Cityvizor, οι τοπικές κυβερνήσεις καλούνται να κοινοποιήσουν τα οικονομικά τους στοιχεία με πρόσθετες λεπτομέρειες με τη μορφή ατομικών τιμολογίων. Η πλατφόρμα, προσβάσιμη μέσω φυλλομετρητών ιστού και συμβατών με κινητά, παραθέτει τις σελίδες προφίλ των διαφόρων δήμων που επέλεξαν να επαναχρησιμοποιήσουν τη λύση, με κάθε σελίδα προφίλ να παρουσιάζει μια οπτική επισκόπηση των δημοτικών δαπανών. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δαπάνες και τα έσοδα, οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν κλικ στις διάφορες ομάδες δαπανών, να συμβουλευτούν τον προϋπολογισμό κάθε έργου που χρηματοδοτείται από το δημόσιο και να εντοπίσουν τις υπηρεσίες των τοπικών κυβερνήσεων ή τους καλούς παρόχους.

Γράφημα 1 — Δαπάνες προϋπολογισμού για κατασκευαστικό έργο στο δημοτικό διαμέρισμα Πράγας 7
Γράφημα 1 — Δαπάνες προϋπολογισμού για κατασκευαστικό έργο στο δημοτικό διαμέρισμα Πράγας 7

Μετά την έναρξη του πρώτου δημοτικού προφίλ στο Cityvizor από την κυβέρνηση της Πράγας, 10 πόλεις της Τσεχίας υιοθέτησαν την πλατφόρμα για να δώσουν στους πολίτες μια εις βάθος επισκόπησΣτιγμιότυπα από Cityvizorη των λειτουργικών και έκτακτων δαπανών τους. Η συνεργασία της κυβέρνησης της Πράγας με τον Operator ICT, έναν δημοτικό πάροχο υπηρεσιών ΤΠΕ, επέτρεψε την απλούστερη επαναχρησιμοποίηση της λύσης χάρη στη δυνατότητα ενσωμάτωσης δεδομένων από τα συστήματα λογιστικής της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η CityVizor παρουσιάζει τις πληροφορίες σχετικά με τον προϋπολογισμό που λαμβάνεται άμεσα από τα λογιστικά συστήματα των δήμων. Στην Πράγα και στις περιφέρειές της, το Cityvizor επεξεργάζεται δεδομένα από το κεντρικό λογιστικό σύστημα που χρησιμοποιείται συχνότερα από τις δημόσιες διοικήσεις (GINIS, μια ασφαλή πλατφόρμα ενσωμάτωσης για την ψηφιοποίηση, την απλούστευση και τη διαχείριση των δημόσιων διοικήσεων) και δημιουργείται σύνδεση δεδομένων μεταξύ του λογιστικού συστήματος και του Cityvizor.

Κύρια χαρακτηριστικά του Cityvizor

CityVizor είναι ένα προσβάσιμο και διαφανές δημοτικό εργαλείο διαχείρισης, που αναπτύχθηκε υπό την ελεύθερη άδεια GNU AGPL v3. Προσφέρει τα ακόλουθα κύρια χαρακτηριστικά:

  • Σαφής και φιλική προς τον χρήστη διεπαφή που επιτρέπει στους χρήστες να εντοπίζουν εύκολα πληροφορίες, να ταξινομούν τα έξοδα και τα έσοδα και να παρακολουθούν τις δημόσιες δαπάνες καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών·
  • Εύκολη πρόσβαση σε μεμονωμένα τιμολόγια που παρέχουν λεπτομέρειες, όπως το είδος των δαπανών, τη χρηματοδότηση και τον κατάλογο των προμηθευτών για συγκεκριμένες εκδηλώσεις·
  • Συγκεντρωτικές πληροφορίες σχετικά με τους δημοτικούς προϋπολογισμούς, τη συνεχιζόμενη εκτέλεσή τους και την άμεση πρόσβαση στους επίσημους πίνακες ανακοινώσεων και στο επίσημο μητρώο συμβάσεων.

Το CityVizor είναι χτισμένο σε τέσσερα κύρια συστατικά.

  • Η διεπαφή της αρχικής σελίδας, βασισμένη στο πλαίσιο ανοικτού κώδικα JavaScript Vue.js, όπου οι πολίτες και οι δήμοι έχουν πρόσβαση σε βασικές πληροφορίες, δηλαδή στον κατάλογο των δήμων που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα, την τεχνική τεκμηρίωση και τα έντυπα επικοινωνίας.
  • Η εφαρμογή σελίδας προφίλ, που αναπτύχθηκε με την διαδικτυακή εφαρμογή ανοιχτού κώδικα Angular, για την πρόσβαση στο εργαλείο απεικόνισης δαπανών της Cityvizor. Οι τοπικοί υπάλληλοι μπορούν να συνδεθούν σε ένα διοικητικό προφίλ και να τηλεφορτώσουν τα λογιστικά στοιχεία της διοίκησής τους (σε μορφότυπο.csv) με τη σωστή προδιαγραφή δεδομένων εισόδου.
  • Η βάση δεδομένων, χρησιμοποιώντας το σύστημα διαχείρισης ανοιχτού κώδικα PostgreSQL, όπου αποθηκεύονται τα δεδομένα των δήμων.
  • Ο διακομιστής, που έχει ρυθμιστεί με το εργαλείο ανοικτού κώδικα Node.js (ένας χρόνος εκτέλεσης JavaScript) χρησιμοποιώντας Typescript, που προσθέτει τα δεδομένα στη βάση δεδομένων. Είναι επίσης υπεύθυνη για την επαλήθευση της ταυτότητας, τα διοικητικά δικαιώματα και την τακτική ενημέρωση των δεδομένων που παρέχονται από τοπικούς υπαλλήλους με πρόσθετες πληροφορίες (π.χ. τελευταίες συμβάσεις).

Μια έκδοση Demo του Cityvizor είναι διαθέσιμη σε υποψήφιους χρήστες που επιθυμούν να δοκιμάσουν τα χαρακτηριστικά απεικόνισης της πλατφόρμας χωρίς να στείλουν δεδομένα στο διακομιστή.

Βασικά ορόσημα για την ανάπτυξη του Cityvizor

  • 2015: Ανάπτυξη της λύσης από το Υπουργείο Οικονομικών της Τσεχικής Δημοκρατίας.
  • 2016: Λόγω ανεπαρκών πόρων εντός του Υπουργείου Οικονομικών, το Cityvizor αναλαμβάνεται από τις Ανοικτές Πόλεις, διασφαλίζοντας τη συντήρηση και την ανάπτυξη της πλατφόρμας.
  • 2018: Ξεκινά ένα demo του Cityvizor, το οποίο επιτρέπει στους δήμους που χρησιμοποιούν ήδη το λογιστικό σύστημα GINIS να δοκιμάσουν την εφαρμογή.
  • 2019: Η πόλη της Πράγας ξεκίνησε την πρώτη επανάληψη της πλατφόρμας και διευκόλυνε την επαναχρησιμοποίηση της σε οποιαδήποτε από τις ενδιαφερόμενες δημοτικές συνοικίες, με τη χρήση άνω των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δημόσιο χρήμα να καθίσταται διαφανής για τους πολίτες.
  • Μεταξύ 2019 και 2021: Το Česko.Digital εντάχθηκε στο έργο και πραγματοποίησε ένα hackathon που επικεντρώθηκε στη δημιουργία της νέας οπτικής ταυτότητας και σχεδίων του Cityvizor. Το Česko.Digital είναι μια κοινότητα εμπειρογνωμόνων ψηφιοποίησης και τεχνολογικής καινοτομίας, οι οποίοι συνεργάζονται για τη στήριξη του δημόσιου τομέα και των ΜΚΟ.
  • 2020: Gordic, ο διαχειριστής του λογιστικού συστήματος GINIS αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Operator ICT και με τον προγραμματιστή Martin Kopeček, ένα μοντέλο ODT που επέτρεψε την αυτόματη μετατροπή των δεδομένων από τα λογιστικά συστήματα σε Cityvizor. Αυτό το βήμα επιτρέπει στην κυβέρνηση της Πράγας να υιοθετήσει την αίτηση και να την μοιραστεί με τις δημοτικές περιφέρειες.
  • 2021: Ένας νέος ιστότοπος με βελτιωμένη διεπαφή ξεκίνησε μετά τη συνεργασία των Ανοικτών Πόλεων με εθελοντές από το Česko.Digital. Η επικαιροποίηση είχε ως στόχο να καταστήσει τις δημοσιονομικές πληροφορίες σαφείς, διαισθητικές και ευκολότερες στην αποκρυπτογράφηση για όλους τους πολίτες. Για να ανταποκριθούν στο ενδιαφέρον των χρηστών για την αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο οι δαπάνες άλλαξαν με την πάροδο των ετών, προστέθηκαν απλά και ευανάγνωστα γραφήματα, η δυνατότητα απεικόνισης των δεδομένων από τους επίσημους πίνακες ανακοινώσεων (edesky), καθώς και το επίσημο μητρώο συμβάσεων.  
Γράφημα 2 — Επισκόπηση των δαπανών του προϋπολογισμού του δημοτικού διαμερίσματος Πράγας 1
Γράφημα 2 — Επισκόπηση των δαπανών του προϋπολογισμού του δημοτικού διαμερίσματος Πράγας 1
  • 2022: εισαγωγή της απεικόνισης των προϋπολογισμών των συνεισφερόντων οργανισμών.

Η ανάπτυξη του Cityvizor

Το 2015, ο Ph.D. Tomáš Vyhnánek, τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αναγνώρισε το δημόσιο αίτημα για μεγαλύτερη διαφάνεια στον δημόσιο τομέα. Το Υπουργείο Οικονομικών είχε αναπτύξει στο παρελθόν μια πλατφόρμα που μοιραζόταν ανοιχτά οικονομικά δεδομένα. Ωστόσο, οι πληροφορίες ήταν δύσκολες για το ευρύ κοινό που ήταν δύσκολο να ερμηνευτεί. Για να καταστήσει τις δημόσιες δαπάνες πιο κατανοητές, ο κ. Vyhnánek αποφάσισε να αναπτύξει μια εφαρμογή με βελτιωμένες δυνατότητες απεικόνισης του προϋπολογισμού. Η εσωτερική ανάπτυξη της λύσης εξασφαλίστηκε από τον κ. Vyhnánek, ο οποίος έδωσε εντολή για την έναρξη του έργου, με τη βοήθεια δύο συναδέλφων του τμήματος που είχαν τις απαιτούμενες δεξιότητες προγραμματισμού. Η απόφαση να αναπτυχθεί το Cityvizor ως λύση ανοιχτού κώδικα βασίστηκε στην πεποίθηση της ομάδας ανάπτυξης του υπουργείου ότι όλα όσα γίνονται από τον δημόσιο τομέα με δημόσιο χρήμα θα πρέπει να δημοσιεύονται ανοιχτά.

Μετά το 2016, έτος κατά το οποίο το Υπουργείο Οικονομικών δημιούργησε μια συνεργασία με τις Ανοικτές Πόλεις για να διασφαλίσει τη συνέχεια του Cityvizor, η ανάπτυξη επικεντρώθηκε στη βελτίωση και τη δοκιμή της πλατφόρμας, οδηγώντας στην έναρξη της έκδοσης demo το 2018 και στην κυκλοφορία της πρώτης σελίδας προφίλ του δήμου το 2020. Η πλατφόρμα παρέμεινε ανοιχτού κώδικα, σύμφωνα με τη βασική φιλοσοφία και την αποστολή του Open Cities να παρέχει ανοιχτές αρθρωτές λύσεις στις τοπικές διοικήσεις και να καταπολεμά το κλείδωμα των προμηθευτών.

Η απελευθέρωση του Cityvizor για τα δημοτικά διαμερίσματα της Πράγας, που διευκολύνεται από την αυτόματη μετατροπή των δεδομένων από το λογιστικό σύστημα GINIS, οδήγησε στην ανάπτυξη του έργου. Αυτή η ανάπτυξη απαιτούσε αυξημένη εστίαση στις υποδομές της λύσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα μπορούσε να φιλοξενήσει την υπηρεσία για πολλαπλούς δήμους. Επί του παρόντος, δύο προγραμματιστές είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση της πλατφόρμας για το σύνολο της βάσης χρηστών, αλλά το έργο έχει επωφεληθεί από τη συμβολή των εθελοντών, καθιστώντας τον αριθμό των προγραμματιστών που συμμετέχουν ποικίλλει με την πάροδο του χρόνου.

Υποβολή αιτήσεων για χαρακτηριστικά από δήμους

Η συμπερίληψη νέων χαρακτηριστικών βασίζεται στα στοιχεία που παρέχουν οι δήμοι και οι ειδικοί στις ΤΠΕ του φορέα εκμετάλλευσης. Οι ανοικτές πόλεις επικοινωνούν και εμπλέκουν όλους τους δήμους κατά τη συζήτηση νέων χαρακτηριστικών, για να κατανοήσουν τις προτιμήσεις τους σχετικά με τη μελλοντική ανάπτυξη της λύσης. Η ανάπτυξη και το κόστος καλύπτονται από το μέρος που ζητεί το χαρακτηριστικό, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός του Open Cities δεν επιτρέπει την ανάπτυξη νέων χαρακτηριστικών. Η ΜΚΟ χρηματοδοτείται από τις συνδρομές των συμμετεχόντων δήμων, οι οποίες κατανέμονται μεταξύ των έργων για τη διασφάλιση της συντήρησης και της διαχείρισής τους. Ωστόσο, εάν ένας συμμετέχων δήμος έχει καλό κίνητρο για τη δημιουργία νέων χαρακτηριστικών, το κόστος ανάπτυξης μπορεί να καλυφθεί άμεσα από την ιδιότητα μέλους ή τα τέλη παροχής υπηρεσιών της Cityvizor.

Η χρήση του Cityvizor στις δημόσιες διοικήσεις

Από τον Μάρτιο του 2022, 10 πόλεις στην Τσεχική Δημοκρατία χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ή ένα πιρούνι του λογισμικού, συμπεριλαμβανομένων αρκετών δημοτικών συνοικιών εντός των πόλεων της Πράγας και της Οστράβα. Η πρωτεύουσα της Πράγας υποστηρίζει επί του παρόντος τη συμμετοχή 14 αστικών συνοικιών, με περισσότερα στο στάδιο της προετοιμασίας, ενώ η πόλη της Οστράβα έχει συνδέσει 11 αστικές συνοικίες.

Η επαναχρησιμοποίηση του Cityvizor σε έναν δήμο εξαρτάται από την έγκριση του τοπικού συμβουλίου. Μόλις ληφθεί η απόφαση, οι δήμοι καλούνται να εξοικειωθούν με την πλατφόρμα και να αξιολογήσουν αν ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους, παρέχοντας πρόσβαση σε ένα demo περιβάλλον της λύσης. Από τον Μάρτιο του 2021, οι δήμοι που χρησιμοποιούν το τσεχικό σύστημα GINIS μπορούν να συνδέουν αυτόματα το λογιστικό τους σύστημα με το Cityvizor. Οι τοπικές διοικήσεις που χρησιμοποιούν άλλα συστήματα υποχρεούνται να εξάγουν τα λογιστικά τους δεδομένα σε μορφή συμβατή με τη λύση, δεδομένου ότι δεν έχει καθιερωθεί αυτόματη σύνδεση.

Ανοικτή πηγή για τη διαφάνεια του προϋπολογισμού των δήμων: οφέλη και προκλήσεις

Τα οφέλη από την υιοθέτηση του Cityvizor

Οι δήμοι που επιλέγουν να υιοθετήσουν το Cityvizor επωφελούνται από ένα κεντρικό εργαλείο απεικόνισης του προϋπολογισμού που είναι πραγματικά διαφανές και παρέχει πρόσβαση του κοινού σε οικονομικά δεδομένα. Η φιλική προς τον χρήστη πλατφόρμα συμβάλλει στην τροφοδοσία του πολιτικού διαλόγου σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες, μέσω της παρουσίασης ιστορικών δεδομένων και λεπτομερών τιμολογίων και συμβάσεων, καθώς και μέσω του ελέγχου των δημόσιων δαπανών από εμπειρογνώμονες.

Η λύση μπορεί να δοκιμαστεί άμεσα μέσω της προσβάσιμης σελίδας επίδειξης και οι δήμοι που είναι σε θέση να εφαρμόσουν ανεξάρτητα και να ρυθμίσουν το λογισμικό μπορούν να επαναχρησιμοποιήσουν τον κώδικα που είναι διαθέσιμος στο GitHub. Για τους δήμους που χρειάζονται υποστήριξη όταν αποφασίζουν να επαναχρησιμοποιήσουν το Cityvizor, οι ανοικτές πόλεις παραμένουν διαθέσιμες για να υποστηρίξουν την εισαγωγή των δεδομένων τους και να επαληθεύσουν τα λογιστικά δεδομένα με την υποστήριξη εμπειρογνωμόνων στις ΤΠΕ του φορέα εκμετάλλευσης. Για τους χρήστες που επιθυμούν να εξερευνήσουν τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα, η Cityvizor παρέχει ένα API για τη λήψη δεδομένων σε επεξεργάσιμες μορφές υπολογιστή.

Οι προκλήσεις της υιοθέτησης του Cityvizor

Σύμφωνα με τις ανοικτές πόλεις, η υιοθέτηση του Cityvizor από τους τσεχικούς δήμους αντιμετώπισε ορισμένα εμπόδια. Οι τοπικές διοικήσεις έχουν διαφορετικές μεθοδολογίες και διαδικασίες λογιστικής, οι οποίες απαιτούν μεμονωμένες χειροκίνητες προσαρμογές για να καταστούν τα δεδομένα ουσιαστικά και ευθυγραμμισμένα με αυτά που επιθυμεί να δημοσιεύσει ο δήμος. Ένα άλλο εμπόδιο που παρεμποδίζει την υιοθέτηση του Cityvizor είναι η παροχή ομοιόμορφων δεδομένων από όλους τους δήμους, καθώς οι διάφοροι τύποι εισροών και η συχνότητα των επικαιροποιήσεων μπορούν να καταστήσουν δύσκολη για τους πολίτες την ανάλυση δεδομένων σε όλες τις τοπικές διοικήσεις. Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, ο πάροχος υπηρεσιών της Cityvizor προτείνει νομοθεσία που ενοποιεί λεπτομερώς το επίπεδο των δημοσιονομικών και λογιστικών αρχείων.

Τέλος, ένα πολιτικό εμπόδιο για την επαναχρησιμοποίηση της πλατφόρμας είναι η ανάγκη για έγκριση από το τοπικό συμβούλιο. Αυτή η διαδικασία, που προστίθεται στην έγκαιρη διαδικασία μεταξύ του αιτήματος του δημοτικού συμβουλίου και της πλήρους εφαρμογής του, μπορεί να οδηγήσει τη διαδικασία να διαρκέσει από έξι μήνες έως ενάμισι χρόνο. Για την πλήρη εφαρμογή του Cityvizor, κάθε δήμος πρέπει να υποβληθεί σε δημιουργία προφίλ, έλεγχο δεδομένων, έλεγχο οπτικοποίησης και, τέλος, δημοσίευση του προφίλ του δήμου.

Ορθές πρακτικές που επισημάνθηκαν από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής

Η ανάπτυξη και η υιοθέτηση του Cityvizor βασίστηκε στη συμμετοχή της κοινότητας ανοιχτού κώδικα και ανοικτών δεδομένων της Τσεχικής Δημοκρατίας, αρχής γενομένης με την προώθηση της πλατφόρμας σε δημόσιες συναντήσεις και παρουσιάσεις που διοργάνωσε η ομάδα ανάπτυξης του υπουργείου. Η συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και των Ανοικτών Πόλεων για το έργο, η οποία περιγράφεται από τον κ. Vyhnánek ως εξαιρετική, συνέβαλε στη μείωση του κόστους ανάπτυξης, διατηρώντας παράλληλα την ποιότητα της λύσης. Η συμμετοχή λογιστικών εμπειρογνωμόνων που συνεργάζονται με τους δήμους και τις ΤΠΕ του φορέα εκμετάλλευσης συνέβαλε στη διασφάλιση της ορθής παρουσίασης των οικονομικών δεδομένων εντός της πλατφόρμας.

Μελλοντικές εξελίξεις

Πέρα από την ενίσχυση της ανάπτυξης των χρηστών με την επίτευξη μεγαλύτερου αριθμού δήμων, οι προγραμματιστές του Cityvizor στοχεύουν στην αύξηση του αριθμού των λογιστικών συστημάτων που συνδέονται αυτόματα με την πλατφόρμα. Οι δήμοι ζήτησαν επίσης τη δυνατότητα παρουσίασης της δημοσιονομικής διαχείρισης συγκεκριμένων οργανισμών του δημόσιου τομέα (π.χ. σχολεία, μουσεία, νοσοκομεία), εισάγοντας τα δεδομένα τους στο Cityvizor. Το 2022, οι Ανοικτές Πόλεις έχουν ως στόχο να συνεχίσουν να εφαρμόζουν χαρακτηριστικά απεικόνισης, να εμπλέξουν όλες τις δημοτικές περιφέρειες της Οστράβα και της Πράγας και να προσθέσουν περιφερειακούς δημόσιους προϋπολογισμούς, ιδίως τους προϋπολογισμούς των περιφερειών της Κεντρικής Βοημίας και του Κάρλοβι Βάρυ που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη λύση.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Leave a Comment