ΕΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Στο δήμο Rianxo της Γαλικίας όλα γίνονται χρησιμοποιώντας λογισμικό ανοιχτού κώδικα

Ο δήμος Rianxo είναι μία από τις ευρωπαϊκές δημόσιες υπηρεσίες που τους αξίζει βραβείο καινοτομίας, επειδή σχεδόν όλα γίνονται χρησιμοποιώντας ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Για άλλες δημόσιες υπηρεσίες, η μετάβαση σε ανοιχτό κώδικα θα πρέπει τώρα να είναι ευκολότερη από ποτέ, λέει ο πρωτοπόρος διαχειριστής πληροφορικής της πόλης.

Το Rianxo είναι ένας δήμος με 12.000 κατοίκους στη βορειοδυτική ακτή της Ισπανίας, στην αυτόνομη κοινότητα της Γαλικίας. Η δημόσια υπηρεσία της πόλης, η οποία αποτελείται από 60 έως 80 υπαλλήλους ανάλογα με τη σεζόν, έκανε την μετάβαση το open source το 2014, σε διάστημα μόλις ενός μήνα.

Η μετάβαση σε ανοιχτό κώδικα ήταν η μόνη επιλογή, εξηγεί ο Carlos Ces, ο μόνος διαχειριστής πληροφορικής της πόλης, σε συνέντευξή του στο Παρατηρητήριο Ανοιχτού Κώδικα της Επιτροπής:

«Όταν έφτασα εδώ, το μόνο που είχαν ήταν να δημιουργούν παλιούς υπολογιστές με πολλά ξεπερασμένα ή ακατάλληλα άδεια χρήσης λογισμικού. . Πέρασα σχεδόν όλο το χρόνο μου για την αντιμετώπιση προβλημάτων σε υπολογιστές που είχαν πληγεί από κακόβουλο λογισμικό και ιούς. Τις περισσότερες φορές, αυτό θα απαιτούσε επανεγκατάσταση όλων, ενώ προσπαθούσα να βρω άλλα μηχανήματα για να επιτρέψω στους συναδέλφους μου να κάνουν τη δουλειά τους. “

Carlos Ces, Διαχειριστής Πληροφορικής Rianxo

Ο κ. Ces πλησίασε τον δήμαρχο της πόλης και έναν από τους συμβούλους για να πάρει αρκετά χρήματα για να αγοράσει νέους υπολογιστές που θα δημιουργήσει με σύγχρονο λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Δεν ήταν δύσκολο να πείσουμε τους δύο πολιτικούς: ο σύμβουλος έτρεξε ήδη το Linux σε έναν υπολογιστή και ο δήμαρχος υποστήριξε σταθερά τη χρήση λογισμικού ελεύθερου και ανοιχτού κώδικα. Το ένα τμήμα μετά το άλλο είδε τους δεκαετούς υπολογιστές τους να αντικαθίστανται από νέους, γρήγορους και όμορφους επιτραπέζιους υπολογιστές Linux.

Ο κ. Ces έδειξε στα μέλη του προσωπικού πώς να ξεκινήσουν τη σουίτα LibreOffice των εργαλείων παραγωγικότητας γραφείου, τα έδειξαν στο πρόγραμμα περιήγησης στο Web του Firefox και έφυγαν. Για τον διαχειριστή IT σήμαινε το τέλος της αντιμετώπισης προβλημάτων των MS Windows. «Ναι, συνεχίζω να καλούμαι κάθε τόσο για να βοηθήσω με ασυμβατότητες», λέει, «αλλά είναι πάντα θέμα λεπτών και ποτέ ωρών ή ημερών».

Διαλειτουργικότητα

Δεν είναι μόνο η σταθερότητα βιομηχανικού επιπέδου της επιφάνειας εργασίας Linux που έχει κάνει τη ζωή στο Rianxo πιο εύκολη. Χάρη στις γενικές βελτιώσεις στη χρηστικότητα των υπολογιστών, κυρίως μέσω της αυξημένης προσήλωσης στα ανοιχτά πρότυπα ιστού, έχουν περάσει επίσης μερικά χρόνια από τότε που ο Carlos Ces χρειάστηκε τελευταία να βοηθήσει τους συναδέλφους του να πολεμήσουν με ακριβείς φόρμες PDF ή να βρουν λύσεις για ιστότοπους που βασίζονται σε Flash ή ειδική Java προσθήκες.

Αυτές τις μέρες, λέει, οι περισσότερες διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις είναι ομαλές, είτε αφορούν την επαρχία, την περιοχή είτε τα περισσότερα από τα υπουργεία εθνικής κυβέρνησης. Με ελεύθερο χρόνο, ο διαχειριστής πληροφορικής θα μπορούσε τελικά να επικεντρωθεί στην άλλη κύρια εργασία του: την εφαρμογή νέων λύσεων λογισμικού. Για παράδειγμα, η πόλη τρέχει τώρα πολλούς ιστότοπους, όλοι βασισμένοι στην κοινοτική έκδοση του Liferay. Επιπλέον, η Rianxo διαθέτει τώρα έναν αξιοπρεπή διακομιστή αλληλογραφίας που εκτελεί Kolab. Η τελευταία προσθήκη, που παρουσιάστηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα και απαιτείται από το κλείδωμα του coronavirus, είναι η τηλεδιάσκεψη χρησιμοποιώντας το Jitsi.

Η υπηρεσία προορίζεται για συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων, στις οποίες συμμετέχουν το πολύ 20 άτομα, λέει ο κ. Ces. Ωστόσο, η πόλη παρέχει επίσης αυτήν την υπηρεσία στα σχολεία και τους τοπικούς συλλόγους. Το κλείδωμα είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για να ανανεώσετε όλους τους σταθμούς εργασίας, λέει ο κ. Ces. Τις επόμενες μέρες, αυτός και τρεις εκπαιδευόμενοι θα αναβαθμίσουν τους περισσότερους από τους σταθμούς εργασίας στην πιο πρόσφατη έκδοση του Ubuntu

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Παρόλο που η Rianxo δεν διαθέτει επίσημη πολιτική ανοιχτού κώδικα, το συμβούλιο παρέχει στον διαχειριστή του IT πλήρη υποστήριξη και γράφει μια ανάρτηση ιστολογίου κάθε φορά που κυκλοφορεί μια νέα λύση ανοιχτού κώδικα. Δεν υπάρχουν ακόμη πολλά χρήματα για την πληροφορική, οπότε για το άμεσο μέλλον ο κ. Ces θα συνεχίσει να προσθέτει νέες υπηρεσίες από μόνος του. «Για ορισμένες εφαρμογές λογισμικού, ξοδεύετε ώρες στο διαδίκτυο μελετώντας τα φόρουμ», λέει.

“Σε αυτές τις περιπτώσεις, η εμπορική υποστήριξη θα ήταν πολύ ωραία, αλλά απλά δεν μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα.” Για λίγο, ο κ. Ces και άλλοι διοργάνωσαν μια συνάντηση ανοιχτού κώδικα για να μιλήσουν για ανοιχτό κώδικα με μαθητές και πολίτες του σχολείου. Αυτό έχει πλέον μετακινηθεί σε διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα και λέει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές ερωτήσεις από διαχειριστές πληροφορικής σε άλλες πόλεις της Γαλικίας: «Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν τις δυνατότητες του ανοιχτού κώδικα, πολλοί ήδη τρέχουν Linux στους διακομιστές τους και γίνεται ευκολότερο να αλλάξτε και άλλα συστήματα. ”

Περισσότερες πληροφορίες:

Πηγή άρθρου:
Galicia’s Rianxo municipality uses open source for nearly everything του
Gijs HILLENIUS,

Leave a Comment