ΕΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το δικαίωμα στην ψηφιακή πόλη: Tα δεδομένα που παράγονται στις πόλεις να ανήκουν στις πόλεις και στους πολίτες

Άρθρο της  Franceska Bria *(υπεύθυνης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Βαρκελώνης) στο Barcelona Metropolis 

Οι πόλεις και οι πολίτες, όχι οι επιχειρήσεις, θα πρέπει να κατέχουν τα δεδομένα που παράγονται στις πόλεις και θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν τα εν λόγω δεδομένα για τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών και την εφαρμογή των πολιτικών τους. Τα δεδομένα δεν μπορούν να ελεγχθούν από μια χούφτα γιγάντων τεχνολογίας. Η διαρθρωτική στροφή προς την ψηφιακή οικονομία και η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση πρέπει να προκαλέσουν βαθιά σκέψη.
Η τεχνητή νοημοσύνη, ο μαζικός υπολογισμός, η ρομποτική και ο αυτοματισμός μετασχηματίζουν γρήγορα τη βιομηχανία και την κοινωνία μας με αποδιοργανωμένο τρόπο , από την γεωργία ακριβείας , στα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, μέχρι τη χρήση της μηχανικής μάθησης στην υγειονομική περίθαλψη. Οι ψηφιακές πλατφόρμες είναι ισχυροί αλγοριθμικοί οργανισμοί που μετασχηματίζουν έντονα την αγορά εργασίας και τους απαιτητικούς κανονισμούς. Η αυτοματοποίηση των τομέων έντασης εργασίας, όπως τη μεταποίηση, τη εφοδιαστική και τις μεταφορές, έχουν μεγάλη επίδραση στην παγκόσμια αλυσίδα των βασικών προϊόντων και στην εξάρθρωση και την καταστροφή των θέσεων εργασίας.  Πράγματι, η άνοδος του ψηφιακού καπιταλισμού φέρνει πολλές προκλήσεις – από τη μονοπωλιακή εξουσία στην ανάγκη για νέο φόρο για τις ψηφιακές πλατφόρμες, τους εμπορικούς κανονισμούς, την ανεργία λόγω αυτοματισμού και τις ερωτήσεις γύρω από τις πολιτικές ελευθερίες. Οι επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας έχουν συνολική αγοραία αξία 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και έχουν αποκομίσει περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια την τελευταία δεκαετία, ενώ εκδίδουν χρέη στην αμερικανική δημόσια αγορά με πολύ χαμηλό επιτόκιο και την χρησιμοποιούν για αγορές ιδίων μετοχών. Αυτό σημαίνει ότι το 80% του εταιρικού πλούτου είναι στα χέρια του 10% των επιχειρήσεων, οδηγώντας σε αύξηση του εταιρικού κέρδους και της ανισότητας των περιουσιακών στοιχείων.Επιπλέον, ο δημόσιος τομέας εξαρτάται όλο και περισσότερο από την τεχνολογική βιομηχανία.

Ωστόσο, σπάνια ρωτάμε από πού προέρχεται αυτή η εξουσία και η εξάρτηση. 

Γιατί η τεράστια οικονομική αξία που αποκομίζει μια τέτοια ψηφιακή επανάσταση πηγαίνει αποκλειστικά στις εταιρείες τεχνολογίας – και όχι σε απλούς πολίτες ή δημόσιους θεσμούς Και τι μπορούμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι θα επιστρέψει κάποια από αυτές  τις αξίες στους πολίτες, ενώ παράλληλα θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να συμμετάσχουν στην πολιτική καθώς και να προσφέρουν καλύτερες και πιο προσιτές δημόσιες υπηρεσίες; Είναι προφανές ότι πρέπει να επαναποφασίσουμε το ζήτημα της τεχνολογίας και ότι η συζήτηση θα πρέπει να αφορά την ανακατανομή των πόρων και της εξουσίας και τη διαχείριση των μελλοντικών υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και των υποδομών ζωτικής σημασίας. Με δεδομένη τη ζοφερή κατάσταση της πολιτικής και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αυτό μπορεί να φαίνεται αδύνατο. Και όμως, υπάρχει ένα φωτεινό σημείο στον ορίζοντα: Oι πόλεις μπορούν να γίνουν εργαστήρια για τη δημοκρατία και τη βιωσιμότητα. Μπορούν να τρέξουν έξυπνα, δεδομένα υψηλής έντασης, αλγοριθμικές δημόσιες συγκοινωνίες, στέγαση, υγεία και εκπαίδευση – όλα βασισμένα στη λογική της αλληλεγγύης , της κοινωνικής συνεργασίας και των συλλογικών δικαιωμάτων.

Ανάκτηση της τεχνολογικής κυριαρχίας Όταν μιλάμε για την αστική τεχνολογία και τα δεδομένα, έχουμε να κάνουμε με ένα είδος μετα-χρησιμότητας – που αποτελείται από εκείνους τους αισθητήρες και τους αλγόριθμους – που τροφοδοτούν την υπόλοιπη πόλη. Καθώς οι πόλεις χάνουν τον έλεγχο της εν λόγω μετα-χρησιμότητας, θεωρούν όλο και πιο δύσκολο να πιέσουν για μη νεοφιλελεύθερα μοντέλα σε υποτιθέμενους «μη τεχνολογικούς» τομείς όπως η ενέργεια ή η υγειονομική περίθαλψη.
Μια πολύ χρήσιμη ιδέα για τις πόλεις που επιδιώκουν να διατηρήσουν ένα βαθμό αυτονομίας σε αυτόν τον ψηφιακό κόσμο είναι αυτή της «τεχνολογικής κυριαρχίας» – μια μάλλον απλή ιδέα που υποδηλώνει την ικανότητα των πολιτών να συμμετέχουν στο πως η τεχνολογική υποδομή λειτουργεί γύρω τους και στο σκοπό που εξυπηρετεί. Η έννοια της «κυριαρχίας» – είτε χρηματοδότησης είτε ενέργειας – διαπερνά τις δραστηριότητες πολλών αστικών κοινωνικών κινημάτων. Έννοιες όπως η ενεργειακή κυριαρχία μπορούν εύκολα να κατανοηθούν και να κινητοποιήσουν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού αλλά τι σημαίνει ενεργειακή κυριαρχία όταν μεταβαίνουμε στο smart grid και επιχειρήσεις όπως η Google προσφέρονται να μειώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας κατά το ένα τρίτο εφόσον παραδώσουμε τα ενεργειακά δεδομένα μας;

Σημαίνει τίποτα ο αγώνας για «ενεργειακή κυριαρχία» αν δεν είναι απολύτως συνδεδεμένος με τον αγώνα για «τεχνολογική κυριαρχία»; Πιθανώς όχι.  Ο αγώνας για την ψηφιακή κυριαρχία θα πρέπει να συνδυαστεί με μια συνεκτική και φιλόδοξη πολιτική και οικονομική ατζέντα ικανή να αντιστρέψει τις ζημίες που προκάλεσε η νεοφιλελεύθερη στροφή τόσο στην αστική όσο και στην εθνική πολιτική.
Οι καλά στοχευμένες πραγματιστικές παρεμβάσεις μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο. Εφόσον η υπογραφή συμβολαίων έξυπνων πόλεων απαιτεί άδειες αγοράς λογισμικού, πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ζητηθεί δωρεάν λογισμικό και εναλλακτικές λύσεις ανοιχτού κώδικα.Η Βαρκελώνη είναι πρωτοπόρος σε αυτό το μέτωπο, έχοντας καθορίσει μια στρατηγική ψηφιακής πόλης που δεσμεύεται ότι θα εγκαταλείψει τα προϊόντα της Microsoft από το σύστημά της και να επενδύσει πάνω από το 80% του νέου προϋπολογισμού της στον τομέα της πληροφορικής στο ελεύθερο λογισμικό και τις υπηρεσίες ανοικτού κώδικα, εισάγοντας επίσης ρήτρες «δεδομένων κυριαρχίας» στις δημόσιες συμβάσεις και καθορίζοντας τα ηθικά ψηφιακά πρότυπα που πρέπει να ακολουθούν στη διαδικασία ψηφιοποίησης.Το δικαίωμα στην πόλη μπορεί να χρειαστεί αναδιαμόρφωση ως το δικαίωμα κάποιου να απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα, καθώς η εναλλακτική λύση συνεπάγεται τον κίνδυνο ότι οι ψηφιακοί γίγαντες θα συνεχίσουν να επαναπροσδιορίζουν αυτά τα δικαιώματα.

Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, το δικαίωμα στην πόλη εννοεί μια πόλη που λειτουργείται από τις εταιρείες τεχνολογίας και διέπεται από το ιδιωτικό δίκαιο, με τους πολίτες και τις κοινωνικές κοινότητες να μην μπορούν ελεύθερα και άνευ όρων να έχουν πρόσβαση σε βασικούς πόρους, όπως δεδομένα, συνδεσιμότητα, υπολογιστική ισχύ, που  θα τους επέτρεπε να επιδιώξουν την αυτοδιαχείριση;

Και σε ποιο βαθμό θα χανόταν ο έλεγχος πάνω στα εργαλεία που στηρίζονται στη δύναμη της πληροφορίας υπονομεύοντας επιτυχημένες εκστρατείες αποκατάστασης, ανακτώντας την υποδομή στην ενέργεια, τις μεταφορές ή του νερού, επιτρέποντας στις εν λόγω επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να μεταβαίνουν στο δικό τους «έξυπνο» μοντέλο κατανάλωσης με ένα νέο σύνολο ιδιωτικών διαμεσολαβήσεων ; Τελικά, οι γενναίες πόλεις που θέλουν να αναπτύξουν βασικούς πόρους και ψηφιακές υποδομές υπό διαφορετικό νομικό και οικονομικό μοντέλο που παράγει αποτελέσματα που θα ωφελήσουν τους κατοίκους της περιοχής και την τοπική βιομηχανία, πρέπει να δείξουν ότι τα οικονομικά μοντέλα που προτείνονται από τους Uber, Google και Airbnb δεν θα αποδώσουν τα υποσχεθέντα αποτελέσματα – τουλάχιστον όχι χωρίς να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στις εν λόγω πόλεις, από την άνοδο της κερδοσκοπικής οικονομίας και της δραστηριότητας εξευγενισμού ( gentrification ) , την προαγορά της εργασίας και το τεράστιο μπλοκάρισμα της κοινωνικής καινοτομίας για όσους δεν έχουν πρόσβαση στα δεδομένα. Πολλά από αυτά τα εναλλακτικά πειράματα για την επίτευξη ψηφιακών κυριαρχικών πόλεων πρέπει να συμβούν με τη συμμετοχή άλλων παρόμοιων πόλεων και με ισχυρότερες συνέργειες σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, Μια νέα συμφωνία : τα κοινά δεδομένα των πόλεων Η αλλαγή του καθεστώτος ιδιοκτησίας δεδομένων μπορεί να είναι μια βιώσιμη επιλογή, μόνο και μόνο επειδή δεν θα απαιτούσε τεράστιες οικονομικές δεσμεύσεις και αντιπροσωπεύει μια ατζέντα με ευφάνταστη δημοφιλή έκκληση:
οι πόλεις και οι πολίτες, όχι οι εταιρείες, θα πρέπει να κατέχουν τα δεδομένα που παράγονται στις πόλεις και θα πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τα εν λόγω δεδομένα για να βελτιώσουν τις δημόσιες υπηρεσίες και να θέσουν σε εφαρμογή τις πολιτικές τους. Στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, τα δεδομένα και η τεχνητή νοημοσύνη (AI) αποτελούν βασικές ψηφιακές υποδομές που είναι κρίσιμες για την πολιτική και οικονομική δραστηριότητα. Τα δεδομένα έχουν γίνει το πιο πολύτιμο εμπόρευμα στον κόσμο. Αποτελούν την πρώτη ύλη της ψηφιακής οικονομίας και το καύσιμο της AI. Οι εταιρείες σε κάθε κλάδο βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη για να τονώσουν την ανάπτυξη κατά τα επόμενα χρόνια και η μηχανική μάθηση θα αυξήσει την απόδοση των επενδύσεών τους οπουδήποτε από 10 έως 30%.

Τα δεδομένα δεν μπορούν να ελεγχθούν από μια χούφτα γίγαντες τεχνολογίας. Επιχειρησιακά μοντέλα τα οποία εκμεταλλεύονται τα προσωπικά δεδομένα για να πληρώνουν για κρίσιμες υποδομές είναι λανθασμένα. Πρέπει να εκδημοκρατίσουμε την ιδιοκτησία των δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη και να προχωρήσουμε «from data extractivism to data commons» . Το να κρατήσουμε μια σταθερή στάση όσον αφορά την ιδιοκτησία δεδομένων μπορεί να πραγματοποιήσει πολλούς στόχους ταυτόχρονα.

Πρώτον, θα έκανε πολύ πιο δύσκολη την αχαλίνωτη την κερδοσκοπία στα ακίνητα που διευκόλυνε η Airbnb:
οι πόλεις και οι απλοί πολίτες θα μπορούσαν να ελέγξουν εάν οι ισχυρισμοί που συχνά διατυπώνει η Airbnb στην υπεράσπισή της – ότι ωφελεί πρωτίστως τους απλούς χρήστες – είναι εμπειρικά επαληθεύσιμοι .

Δεύτερον, η τοποθέτηση των πόλεων που είναι υπεύθυνες για τα δικά τους δεδομένα θα εξαλείψει ένα από τα κύρια διαπραγματευτικά επιχειρήματα από εταιρείες όπως η Uber κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με ρυθμιστικές αρχές: για παράδειγμα, στη Βοστώνη, η Uber πρόσφερε στις αρχές πρόσβαση σε δεδομένα κίνησης αναμένοντας ελάφρυνση υποχρεώσεων στο ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας.

Τρίτον, φαίνεται εξαιρετικά απίθανο ότι οι πόλεις θα μπορούσαν να τονώσουν την ανάπτυξη μιας ισχυρής, αποκεντρωμένης τοπικής εναλλακτικής λύσης χωρίς ένα στέρεο εναλλακτικό καθεστώς δεδομένων: εάν αυτό λείπει,αυτοί οι μικρότεροι υποψήφιοι μπορεί να αποδειχθούν ανίκανοι να ανταγωνιστούν αυτούς τους γίγαντες.Το έργο DECODE Η τεράστια οικονομική αξία που αντιπροσωπεύουν αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να επιστραφεί στους πολίτες. Βοηθώντας τους πολίτες να ανακτήσουν τον έλεγχο των δεδομένων τους, μπορούμε να δημιουργήσουμε δημόσια αξία παρά ιδιωτικά κέρδη.

Για να πάρει ένα από τα πιο φιλόδοξα παραδείγματα, η Βαρκελώνη υιοθετεί μια νέα προσέγγιση στη διαχείριση των δεδομένων που ονομάζονται ‘city data commons’, δηλαδή να επιβάλει ένα νέο κοινωνικό σύμφωνο για τα δεδομένα για να τα αξιοποιήσει στο έπακρο , διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την κυριαρχία των δεδομένων και την ιδιωτική ζωή. Τα δεδομένα είναι η βασική υποδομή μιας πόλης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη καλύτερων, ταχύτερων και πιο δημοκρατικών αποφάσεων, την επώαση της καινοτομίας, τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών και την ενδυνάμωση των ανθρώπων. Η Βαρκελώνη πειραματίζεται με την κοινωνικοποίηση των δεδομένων , προκειμένου να προωθήσει νέες συνεργατικές πλατφόρμες και να εκδημοκρατίσει την καινοτομία. Αυτός είναι ο στόχος του DECODE, ενός έργου της Βαρκελώνης που οδηγεί με 13 οργανώσεις-εταίρους από όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Άμστερνταμ. Το έργο DECODE αναπτύσσει αποκεντρωμένες τεχνολογίες (όπως blockchains και κρυπτογραφία βάσει χαρακτηριστικών) για να δώσει στους ανθρώπους καλύτερο έλεγχο των δεδομένων τους, εν μέρει καθορίζοντας κανόνες για το ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτόν, για ποιους σκοπούς και με ποιους όρους. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε «κοινά δεδομένα» από δεδομένα που παράγονται από άτομα, αισθητήρες και συσκευές. Τα κοινά δεδομένα είναι ένας κοινός πόρος που επιτρέπει στους πολίτες να συνεισφέρουν, να έχουν πρόσβαση και να χρησιμοποιούν τα δεδομένα – π.χ. για την ποιότητα του αέρα, την κινητικότητα, την υγεία – ως κοινό αγαθό, χωρίς περιορισμούς όσον αφορά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Βαρκελώνη θεωρεί τα δεδομένα ως δημόσια υποδομή παράλληλα με τους δρόμους, τον ηλεκτρισμό, το νερό και τον καθαρό αέρα. Πρόκειται για μετα-χρησιμότητα που θα μας επιτρέψει να οικοδομήσουμε μελλοντικές έξυπνες δημόσιες υπηρεσίες στον τομέα των μεταφορών, της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης. Ωστόσο, δεν οικοδομούμε ένα νέο Panopticon. Οι πολίτες θα ορίσουν το επίπεδο ανωνυμίας, έτσι ώστε να μην μπορούν να ταυτοποιηθούν χωρίς ρητή συγκατάθεση. Και θα διατηρήσουν τον έλεγχο των δεδομένων μόλις το μοιραστούν για το κοινό καλό. Αυτή η κοινή υποδομή δεδομένων θα παραμείνει ανοικτή σε τοπικές εταιρείες, συνεργατικά ιδρύματα, κοινωνικές οργανώσεις που μπορούν να δημιουργήσουν υπηρεσίες με βάση δεδομένα και να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμη δημόσια αξία. Εμπλέκοντας τους πολίτες στο Άμστερνταμ και τη Βαρκελώνη, το DECODE αντιμετωπίζει τα προβλήματα του πραγματικού κόσμου, π.χ. ενσωματώνεται στην συμμετοχική πλατφόρμα decidim.barcelona που ήδη χρησιμοποιείται από χιλιάδες πολίτες για να διαμορφώσει το πολιτικό πρόγραμμα της πόλης, με το 70% . Αντί να χρησιμοποιήσουμε τις προσωπικές πληροφορίες των ψηφοφόρων (που προσφέρονται από τους ομολόγους της Cambridge Analytica) για χειραγώγηση, σχεδιάζουμε να χρησιμοποιήσουμε πλατφόρμες έντασης δεδομένων για να αυξήσουμε τη συμμετοχή και να κάνουμε τους πολιτικούς πιο υπεύθυνους. Τα κοινά δεδομένα μπορούν επίσης να βοηθήσουν τις πόλεις να αναπτύξουν εναλλακτικές λύσεις για τις καταστροφικές on demand πλατφόρμες  όπως η Uber και η Airbnb. Η εισαγωγή της δίκαιης ρύθμισης και της αλγοριθμικής διαφάνειας για την εξομάλυνση της οικονομίας κατά παραγγελία είναι απαραίτητη αλλά ανεπαρκής. Η Βαρκελώνη ξεκίνησε μια σειρά πρωτοβουλιών για την ενδυνάμωση της διαμοιραζόμενης οικονομίας , όπως συνεταιριστικές πλατφόρμες και πειράματα με συλλογικές πλατφόρμες επόμενης γενιάς που λειτουργούν για το δημόσιο συμφέρον. Μπορούμε να ξεκινήσουμε από τις πόλεις για να αμφισβητήσουμε την τρέχουσα αφήγηση που κυριαρχείται από τον καπιταλισμό της διαρροής της Silicon Valley και τα δυστοπικά μοντέλα όπως το σύστημα κοινωνικής πίστης της Κίνας. Μια νέα διαπραγμάτευση σχετικά με τα δεδομένα, βασισμένη σε ένα βασισμένο σε δικαιώματα πλαίσιο, που βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο δεν εκμεταλλεύεται τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα για να πληρώσει για κρίσιμη υποδομή, είναι καθυστερημένη. Η Ευρώπη μόλις πέρασε νέους κανόνες προστασίας δεδομένων βασισμένοι σε αξιόλογες αρχές, όπως  ‘privacy by design’ , ‘data portability’ και ‘the right to be forgotten’.. Σε συνδυασμό με νέες ρυθμίσεις στους τομείς της φορολογίας, της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και του ψηφιακού εμπορίου, τέτοιες τολμηρές παρεμβάσεις μπορούν να δημιουργήσουν εναλλακτικές λύσεις όπου οι πολίτες έχουν μεγαλύτερη εξουσία στα δεδομένα τους και το μέλλον που κτίζεται με αυτά.

Καθώς ρωτάμε πώς θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα χρηματοπιστωτικό τομέα που εξυπηρετεί την πραγματική οικονομία, πρέπει να διερωτηθούμε πώς θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε έναν ψηφιακό τομέα που εξυπηρετεί τους ανθρώπους;

Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό σύμφωνο για την ψηφιακή κοινωνία που θα αξιοποιήσει στο έπακρο τις νέες τεχνολογίες, την πρόσβαση στα δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα περιβαλλοντικά πρότυπα και την ισότητα των φύλων.
Αυτό το νέο κοινωνικό σύμφωνο θα απαιτήσει επανεξέταση του οικονομικού μοντέλου για την ψηφιακή κοινωνία, διασφαλίζοντας ότι μπορεί να δημιουργήσει δημόσια αξία και όχι μόνο ιδιωτικά κέρδη, επανακτώντας κρίσιμες ψηφιακές υποδομές – που παραδόθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Facebook, στο Alphabet και στη Microsoft – κυριαρχία.
Πρόκειται για θέμα δημοκρατίας, και οι πόλεις όπως η Βαρκελώνη μπορούν να δείξουν τον δρόμο και να ανοίξουν ένα μονοπάτι για ένα δίκτυο ψηφιακών πόλεων που θα αναθέτουν τη δημοκρατική διακυβέρνηση των υποδομών του 21ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένης της κυριαρχίας των δεδομένων και ηθικής AI για τους πολίτες. Με αυτόν τον τρόπο θα διαμορφώσουμε ένα ψηφιακό μέλλον για τους πολλούς, όχι για τους λίγους.

* Η Francesca Bria έχει διδακτορικό στην οικονομία της καινοτομίας από το Imperial College Business School του Λονδίνου και πτυχίο κοινωνικών και οικονομικών επιστημών από το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης. Είναι σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα πολιτικών διαδικτύου και ευφυών πόλεων. Είναι μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ανοιχτή Ομάδα Στρατηγικής και Πολιτικής Καινοτομίας (OISPG) και την Ευρωπαϊκή Ομάδα Έρευνας στο Διαδίκτυο των πραγμάτων.
Το 2016 διορίστηκε Επίτροπος Τεχνολογίας και Ψηφιακής Καινοτομίας για το Δημοτικό Συμβούλιο της Βαρκελώνης, για να οδηγήσει το δημόσιο έργο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της πόλης.

Πηγή άρθρου: https://www.citybranding.gr

Leave a Comment