ΕΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Do the limbo: Πρότυπα σύγκλισης για το IoT, τις Smart Cities και τις Κοινότητες

Στο πλαίσιο του workshop που πραγματοποιήθηκε σε διάστημα 2 ημερών, με θέμα “IoT and Smart Cities & Communities Platform Convergence”βρέθηκαν στον ίδιο χώρο επικεφαλείς του κλάδου για να συζητήσουν σχετικά με τις αναγκαίες προϋποθέσεις και την ενοποίηση που είναι απαραίτητες για την υποστήριξη του IoT, των Smart Cities και των κοινοτήτων- συμφωνώντας στο απλούστερο κοινό έδαφος.

 

 

Όπως, αναφέρει ο Martin Brynskov: “Ενώ τα αγγλικά είναι η γλώσσα συνδιαλλαγής με συνεργάτες και φίλους άλλων χωρών, μια κοινή γλώσσα για το IoT και τις πλατφόρμες και τα συστήματα των Smart Cities είναι μια ουσιώδης έλλειψη που αντιμετωπίζουμε. Κάθε πλατφόρμα και αισθητήρας “μιλούν” τη δική τους γλώσσα, χρησιμοποιώντας δικές τους λέξεις, ενώ ταυτοχρόνως δημιουργούν και νέες λέξεις. Αυτό, εν ολίγοις, είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι πόλεις στην ψηφιακή μετεξέλιξή τους.

 

Το workshop, συγκέντρωσε όσους ενδιαφέρθηκαν να δημιουργήσουν το περιβάλλον για τις Smart Cities και θέλουν να το δουν να αποδίδει. Ο στόχος ήταν να αλληλεπιδράσουν οι εκπρόσωποι των πόλεων- εκείνοι που εργάζονται σκληρά ώστε να βοηθήσουν την μετεξέλιξη των πόλεων στην ψηφιακή εποχή- και οι εκπρόσωποι των πρότυπων αναπτυσσόμενων οργανισμών (SDOs), όπως των ITU-T, IEC, ETSI, CEN/CENELEC, NIST και άλλων, που εργάζονται σκληρά για να βρεθεί μια κοινή γλώσσα, όπως τονίστηκε στην αρχή. Επιπρόσθετος στόχος, ήταν να ανταλλάξουν τις καλύτερες πρακτικές μεταξύ Ευρωπαϊκών on-going project και παγκόσμιας κλίμακας, όπως το SynchroniCity, ένα από τα πέντε EU IoT Large-Scale Pilots, το  SharingCities, ένα από τα 15 EIP-SCC lighthouse projects. Τελικός στόχος, ήταν να ενισχυθούν οι προσπάθειες και να ακουστούν οι δυνατές φωνές των πόλεων, να διευκρινιστούν οι αποφάσεις των παγκόσμιων δημιουργών καθώς και να παρουσιάσουν τις προσεγγίσεις τους για το καινοτόμο οικοσύστημα που δεν αποκλείει την πόλη, περιορίζοντας την σε έναν προμηθευτή. Ο στόχος, στο παρασκήνιο αυτών των προσπαθειών, είναι τα πρότυπα που έχουν ως θεμελιώδες αρχές την εξέλιξη και την απόκτηση.

 

Το τί δεν χρειάζονται οι πόλεις είναι πολύ πιο καινούργια, περιεκτικά πρότυπα. Το τί χρειάζονται είναι μια καθημερινή ενημέρωση, ένα σύνολο προτύπων που υποστηρίζουν τις αποφάσεις τους όταν εξετάζουν και προμηθεύουν λειτουργίες με IoT- δυνατότητες στους πολίτες τους. Ο ΟASC ονομάζει το σύνολο αυτών των προτάσεων “Minimal Interoperability Mechanisms”.

Αποσκοπούν στο να βοηθήσουν τις πόλεις ώστε να μην “ξυπνήσουν με ένα κακό hangover”- προσέχοντας ότι έδωσαν το πορτοφόλι τους στον μπάρμαν και δεν ξέρουν πώς να το πάρουν πίσω. Φυσικά, μπορούν να  το ζητήσουν πίσω αλλά η τελική απόφαση δεν είναι δική τους και θα έχει πολύ ακριβή τιμή. Επομένως, για να κρατήσουν το πορτοφόλι τους- που είναι ο έλεγχος των δεδομένων της πόλης, οι αλγόριθμοι, οι IoT αισθητήρες κλπ- ασφαλή και στα δικά τους χέρια, οι πόλεις πρέπει να γνωρίζουν τί αγοράζουν από τους προμηθευτές. Πρέπει να γνωρίζουν, ποια πρότυπα κάνουν την υστεροφημία των συστημάτων τους συμβατή και πρέπει να ξέρουν, αν μπορούν εύκολα να τα αντικαταστήσουν με άλλα συστήματα.

Τα πρότυπα μπορούν να βοηθήσουν σε όλα αυτά. Για παράδειγμα πρέπει να είναι το απλούστερο κοινό έδαφος που πολλές πόλεις συμφωνούν ή με άλλα λόγια, όλοι όσοι συμμετέχουν στην ανάπτυξη των Smart Cities πρέπει να αναρωτηθούν: “Πόσο κάτω μπορούμε να πέσουμε?“. Το workshop δεν έδωσε μια απάντηση που λύνει όλα τα προβλήματα και τις προκλήσεις του IoT, των Smart Cities και των κοινοτήτων σε μια στιγμή αλλά επιτύχαμε τους στόχους μας και φέραμε σε επαφή σημαντικούς σχεδιαστές των πόλεων, των SDOs, ερευνητές, ακαδημαϊκούς όπως και NGOs και οργανισμούς από όλο τον κόσμο για να ανταλλάξουν, επιχειρηματολογήσουν, διαφωνήσουν και τελικώς να πραγματοποιήσουν το επόμενο βήμα.

Εκ μέρους όλων των διοργανωτών, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους ομιλητές που παρουσίασαν τη δουλειά τους και μοιράστηκαν τις ιδέες και τα οράματά τους στο workshop. Εν συντομία, σε όλους όσους κατέστησαν επιτυχές το workshop. Σας ευχαριστούμε!”

Ο διάλογος θα συνεχιστεί στο Connected Smart Cities Conference στις Βρυξέλλες, στις 17 Ιανουαρίου 2019 και στο IoT Week 2019στο Aarhus , στις 17-21 Ιουνίου.

 

Leave a Comment