Την Τρίτη 25 και την Τετάρτη 26 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens το 4ο Ετήσιο Συνέδριο Έκθεση “Sm@rt Cities – Digit@l Citizens” με βασικό θεματικό άξονα “Go Sm@rt! Στο ∆ρόμο του Μετασχηματισμού και της“Έξυπνης” Βιώσιμης Ανάπτυξης”.
Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του σχετικά με τις ανοιχτές τεχνολογίες στις έξυπνες πόλεις, συμμετείχε στο Συνέδριο με 2 εισηγήσεις:
- Την Τρίτη, 25 Ιουνίου, στη θεματική ενότητα “Οι «Ευφυείς» ψηφιακές λύσεις και προτάσεις για την Αστική και Βιώσιμη Ανάπτυξη. Σχεδιασμός και Υλοποιήσεις” ο κ. Δημήτρης Μάμαλης, The Things Network Syros, μέλος της ομάδας εργασίας της ΕΕΛΛΑΚ για τις Ανοιχτές Τεχνολογίες στη Σύγχρονη πόλη, στην εισήγησή του με τίτλο «LoRaWAN και υποδομές τηλεματικής για τις πόλεις» παρουσίασε τις κοινότητες που αναπτύσσουν και υποστηρίζουν ανοικτά δίκτυα LoRaWAN στην Ελλάδα. Ήδη σε πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Σύρος έχουν στηθεί και λειτουργούν ανοικτά δίκτυα LoRaWAN, με ελεύθερη πρόσβαση για ερευνητικούς, εκπαιδευτικούς και άλλους σκοπούς. Η τεχνολογία LoRa είναι μία καινοτόμα τεχνολογία ασύρματης μετάδοσης δεδομένων σε μεγάλη απόσταση με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας σε συχνότητες που δεν υπόκεινται σε άδειες χρήσης. Επιτρέπει την επικοινωνία χιλιάδων συσκευών σε αποστάσεις που κυμαίνονται από μερικά χιλιόμετρα εντός αστικού ιστού έως δεκάδες χιλιόμετρα εκτός αυτού. Το δε κόστος του απαιτούμενου υλικοτεχνικού εξοπλισμού είναι ιδιαιτέρως χαμηλό επιτρέποντας έτσι την χρήση της τεχνολογίας για εφαρμογές μεγάλης κλίμακας. Ως παράδειγμα καλής πρακτικής παρουσιάστηκε η εφαρμογή του Lora για την μέτρηση της ποιότητας του αέρα στην Σύρο αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν, όπως το χαμηλό bandwidth, και η, οι πολύ συγκεκριμένοι κανονισμοί χρήσης των ελεύθερων συχνοτήτων. Η παρουσίαση είναι διαθέσιμη εδώ.
- Την Τετάρτη, 26 Ιουνίου, στη θεματική ενότητα “Ο σχεδιασμός και η αξιοποίηση Ευφυών Συστημάτων και Υποδομών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τις Υπηρεσίες σύγχρονων Δήμων”, ο κ. Γιώργος Σιώκας, Υποψήφιος Διδάκτορας και Ερευνητής στο ΕΜΠ και μέλος της ομάδας εργασίας της ΕΕΛΛΑΚ για τις Ανοιχτές Τεχνολογίες στη Σύγχρονη πόλη, στην εισήγησή του με τίτλο «Η Έξυπνη Πόλη Μέσα από τα Μάτια των Ελληνικών Δήμων» παρουσίασε τα δεδομένα για τους ελληνικούς δήμους θέτοντας στο επίκεντρο τους 3 βασικούς πυλώνες του μοντέλου μελέτης των Συγχρονων καινοτόμων πόλεων, την επιχειρηματικότητα, τον πειραματισμό και την ανάπτυξη υποδομών, καταλήγοντας σε προτάσεις βελτίωσης που θα βοηθήσουν τους ελληνικούς δήμους να πετύχουν υψηλότερο επίπεδο προσαρμοστικότητας στην ψηφιακή βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, την ανοικτότητα στα δεδομένα και τις διαδικασίες και τη στρατηγική μετάβαση από τις πιλοτικές εφαρμογές στα έργα μεγάλης κλίμακας, καθώς και την ενθάρρυνση συνεργασιών των δήμων με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων. Η παρουσίαση είναι διαθέσιμη εδώ.
Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο και τις θεματικές ενότητες που καλύφθηκαν μπορείτε να δείτε στο site του συνεδρίου https://www.mitropolis.gr