ΕΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το μέλλον είναι δημόσιο: Μια έρευνα του Transnational Institute

Η αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση έχει μετατραπεί σε ισχυρή δύναμη για αλλαγή. Η επαναφορά σε δημόσιο καθεστώς αναφέρεται στην ανάκτηση της δημόσιας ιδιοκτησίας των υπηρεσιών καθώς και στη δημιουργία νέων δημόσιων υπηρεσιών. Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του Transnational Institute, έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 1.400 επιτυχημένες υποθέσεις  επαναφοράς σε δημόσιο καθεστώς, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερες από 2.400 πόλεις σε 58 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Αλλά αυτό το βιβλίο περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από αριθμούς. Δείχνει ότι οι δημόσιες υπηρεσίες είναι πιο σημαντικές από ποτέ ενόψει της κλιματικής καταστροφής, των αυξανόμενων ανισοτήτων και της αυξανόμενης πολιτικής αναταραχής. Μαζί, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι τοπικές αρχές δημιουργούν νέα πρότυπα για τον τρόπο επέκτασης της δημοκρατικής δημόσιας ιδιοκτησίας σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και ανοίγουν νέους δρόμους προς τις δημόσιες υπηρεσίες με γνώμονα την κοινότητα και το κλίμα.

Η κρίση Covid-19 κατέστησε σαφείς τις καταστροφικές συνέπειες των χρόνων λιτότητας, περικοπών της κοινωνικής ασφάλισης και ιδιωτικοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών. Απέδειξε επίσης ότι οι δημόσιες υπηρεσίες και οι άνθρωποι που τις λειτουργούν είναι πραγματικά τα θεμέλια υγιών και ανθεκτικών κοινωνιών. Καθώς η ιδιωτικοποίηση αποτυγχάνει, ένα αυξανόμενο διεθνές κίνημα επιλέγει την επαναφορά υπηρεσιών σε δημόσιο καθεστώς, ως βασικό εργαλείο για τον επαναπροσδιορισμό της δημόσιας ιδιοκτησίας για τον 21ο αιώνα.

Γράφουν οι Satoko Kishimoto, Lavinia Steinfort, Olivier Petitjean.

Κατεβάστε το βιβλίο στα αγγλικά από εδώ ή την περίληψη του επίσης στα αγγλικά από εδώ.

Πηγή άρθρου: https://www.pressenza.com

Leave a Comment