ΕΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Πώς η Βαρκελώνη οδηγεί την νέα εποχή της ψηφιακής δημοκρατίας μέσω ανοιχτού κώδικα

Του Philip Preville*

Η πόλη ξεκίνησε αρκετές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην αξιοποίηση της τεχνολογίας – και αποτελεί παράδειγμα για τους άλλους.

Τον Μάρτιο του 2016, ένας κάτοικος της Βαρκελώνης μπήκε στο διαδίκτυο και – χρησιμοποιώντας τον ανώνυμο χειριστή “Eiyeitis” – εξέφρασε γνώμη για την τηλεφωνική υπηρεσία πληροφοριών 010 της πόλης.  Στην Ισπανία, η κλήση 010 είναι σαν να καλέσετε το 311 στη Βόρεια Αμερική: είναι μια ανοικτή τηλεφωνική γραμμή για τις δημοτικές πληροφορίες και τις αιτήσεις παροχής υπηρεσιών, από τις επερχόμενες συνεδριάσεις του συμβουλίου έως τα μη συλλεγμένα απορρίμματα.  Η διαφορά είναι ότι οι ισπανικές πόλεις χρεώνουν ένα τέλος για να καλέσουν το 010. Στην περίπτωση της Βαρκελώνης, κοστίζει 0,37 ευρώ για να πραγματοποιήσει την κλήση και 0,09 ευρώ ανά λεπτό στη συνέχεια – και περισσότερο εάν η κλήση προερχόταν εκτός της μητροπολιτικής περιοχής.


Η υπηρεσία 010 κάλυψε περίπου 600.000 κλήσεις ετησίως παρά το κόστος, αλλά το τέλος για την χρήση της υπηρεσίας Eiyeitis εξακολουθούσε να ενοχλεί . “Πολλοί άνθρωποι θέλουν να ακολουθήσουν τις δραστηριότητες του δημοτικού συμβουλίου”, δήλωνε το οnline δημοσίευμα . “Καλούμε τον χειριστή, αλλά δεν γνωρίζουν τίποτα και μας λένε να καλέσουμε το 010, παρόλο που γνωρίζουν ότι η κλήση κοστίζει χρήματα. Είναι ακατανόητο ότι οι πολίτες κατηγορούνται ότι θέλουν να μάθουν τι κάνει το δημοτικό συμβούλιο. Αυτό πρέπει να διορθωθεί. “

Αν η δημοσίευση του Eiyeitis εμφανίστηκε στο Twitter ή στο Facebook ή στο Reddit, πιθανότατα θα είχε θαφτεί από τη συνεχή ανατροπή σχολιασμού σε αμέτρητα άλλα θέματα. Ωστόσο, το συγκεκριμένο μήνυμα δημοσιεύθηκε στο  Decidim , πλατφόρμα ψηφιακής δημοκρατίας της Βαρκελώνης, και αποτέλεσε μέρος των ηλεκτρονικών διαβουλεύσεων της πόλης για το  Δημοτικό Σχέδιο Δράσης 2016-2019 . Στα μάτια της διοίκησης της Βαρκελώνης, η θέση του Eiyeitis δεν ήταν απλώς ένα χτύπημα στο ραντάρ του δημόσιου λόγου – ήταν πρόταση ενός κατοίκου και είχε συγκεντρώσει πάνω από 600 “likes”. Αυτή η κρίσιμη μάζα υποστήριξης βοήθησε ώστε η πρόταση για δωρεάν υπηρεσία 010 να διαβιβαστεί στο συμβούλιο προς εξέταση.


Όπως αποδείχθηκε, η πρόταση της Eiyeitis συνδυάστηκε με μια βασική προτεραιότητα του σχεδίου δράσης: “να προωθηθούν και να βελτιωθούν τα κανάλια επικοινωνίας με τους πολίτες”. Εγκρίθηκε ως μέρος του σχεδίου και ένα χρόνο αργότερα, την 1η Απριλίου 2017, η τηλεφωνική γραμμή 010 της Βαρκελώνης έγινε  δωρεάν .


Η Decidim, η οποία είναι καταλανική για να “αποφασίζουμε”, είναι μόνο ένας από τους τρόπους με τους οποίους η Βαρκελώνη έχει γίνει παγκόσμιος ηγέτης του κινήματος έξυπνων πόλεων.  Η πόλη δημιούργησε επίσης το δικό της δίκτυο αισθητήρων στο Διαδίκτυο, που ονομάζεται Sentilo, και πειραματίζεται με μια τεχνολογία κατανεμημένου λογισμικού γνωστή ως DECODE για να δώσει στους κατοίκους μεγαλύτερο έλεγχο των δικών τους δεδομένων. 


Αυτές οι πρωτοβουλίες αντικατοπτρίζουν μια σκόπιμη ώθηση από την πόλη που χρονολογείται από το 2015, όταν η Ada Colau εξελέγη δήμαρχος, για να αξιοποιήσει τη δύναμη της τεχνολογίας ως εργαλείο για τη βελτίωση της δημοκρατίας. Σε μια εποχή που οι πόλεις και οι κοινωνίες είναι όλο και πιο επιφυλακτικιές σχετικά με τις συνέπειες της τεχνολογίας, η Βαρκελώνη αξιοποιεί με προσοχή το μεγαλύτερο καλό – και αποτελεί παράδειγμα για να ακολουθήσουν άλλες πόλεις.


“Η Βαρκελώνη είχε ήδη ξεκινήσει το δρόμο της έξυπνης πόλης και η προοπτική της νέας διοίκησης ήταν ότι δεν θέλουμε να την σταματήσουμε”, λέει ο Pau Balcells, Διευθυντής Προγράμματος Τεχνολογίας και Ψηφιακής Καινοτομίας της Βαρκελώνης. “Θέλουμε να ηγηθούμε σε αυτό “.
Decidim: Ενδυνάμωση των τοπικών αποφάσεων Η Colau έγινε δήμαρχος ως μέρος ενός νέου πολιτικού κινήματος που ονομάζεται Barcelona en Comú, η πλατφόρμα του οποίου υπογραμμίζει την κοινωνική δικαιοσύνη, την κυβέρνηση χωρίς διαφθορά και τη συμμετοχική δημοκρατία. Όταν ανέλαβε καθήκοντα η Colau, μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές της ήταν η μεταρρύθμιση των ψηφιακών πρωτοβουλιών και των πρωτοβουλιών που βασίζονται στα δεδομένα. Στη Βαρκελώνη, όπως και αλλού, διεξήχθη μεγάλη συζήτηση σχετικά με τη συλλογή προσωπικών δεδομένων στην πόλη και τις πιθανές επιπτώσεις της στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας.


Η Barcelona en Comú ανέπτυξε  κώδικα δεοντολογίας με  έμφαση στη χρήση ηλεκτρονικών φόρουμ και ανοικτών δεδομένων. Η διοίκηση της Colau χορήγησε 75 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στο ψηφιακό σχέδιο μετασχηματισμού της πόλης. Δημιούργησε γρήγορα τη θέση του Διευθυντή Τεχνολογίας και Καινοτομίας και προσέλαβε την ακαδημαϊκό και ερευνήτρια Francesca Bria . Ο Balcells, οικονομολόγος και διευθυντής έργου, εντάχθηκε σύντομα στη συνέχεια. (Η Bria σταμάτησε τον Ιούνιο 2019 μετά από τέσσερα χρόνια εργασίας.)
“Αυτό που θέλαμε ήταν να χρησιμοποιήσουμε τα δεδομένα για να διευκολύνουμε τις υπηρεσίες που παρέχει το δημοτικό συμβούλιο, για να τις βελτιώσουμε”, λέει ο Balcells. “Και θέλαμε να αλλάξουμε τη σχέση μεταξύ της τεχνολογίας και των πολιτών, για να διασφαλίσουμε ότι οι δημοκρατικές αρχές αποτελούν μέρος αυτής της σχέσης”.
Η Decidim ήταν η πρώτη συγκεκριμένη έκφραση αυτών των αρχών. Η πλατφόρμα Decidim, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με πολλούς εταίρους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένου του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Καταλονίας και των προγραμματιστών Codegram και aLabs με έδρα τη Βαρκελώνη, έκανε το ντεμπούτο του για το Δημοτικό Σχέδιο Δράσης 2016-2019. Περίπου 40.000 κάτοικοι συμμετείχαν σε αυτές τις διαβουλεύσεις, δημιουργώντας 10.860 προτάσεις από κατοίκους, εκ των οποίων 8.142  εγκρίθηκαν  και ενσωματώθηκαν στο Σχέδιο Δράσης.


Εάν τα στοιχεία αυτά φαίνονται φουσκωμένα – σε τι είδους σχέδιο δράσης περιλαμβάνονται περισσότερες από 8.000 προτάσεις; – είναι επειδή είναι, τουλάχιστον σε ένα βαθμό. Οι προτάσεις έχουν πολλές αλληλεπικαλύψεις μεταξύ τους: πολλοί άνθρωποι πρότειναν επεκτάσεις ποδηλατοδρόμων, για παράδειγμα, ή καλύτερες συνδέσεις με το τραμ. Η Decidim τις αντιμετωπίζει ανεξάρτητα και κάθε ένας που συγκεντρώνει επαρκή υποστήριξη (ένα όριο που αλλάζει ανάλογα με τη φύση του σχεδίου και της υπό εξέταση πρότασης) διαβιβάζεται στο συμβούλιο προς έγκριση.
Αυτή η προσέγγιση είναι αναμφισβήτητα ένα χαρακτηριστικό της Decidim, όχι ένα σφάλμα: το γεγονός ότι πολλά άτομα μπορούν να προτείνουν παρόμοιες πρωτοβουλίες και ο καθένας από αυτούς μπορεί να δει την ιδέα τους να “υιοθετείται”, μπορεί να είναι καλό μόνο για την εμπλοκή των πολιτών. Έτσι, αν και οι αριθμοί των πρώτων προτάσεων ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια το περιεχόμενο του Σχεδίου Δράσης, είναι ένας ακριβής δείκτης δημοκρατικής συμμετοχής.


Βοηθάει στην  απλή χρήση του  δικτυακού τόπου decidim.barcelona : παρέχει μια λίστα με θέματα διαβούλευσης, συνδέσμους σε σχετικές αναφορές από το προσωπικό της πόλης, πρακτικά από συναντήσεις των συμβουλίων και επιτροπών και μια λίστα προτάσεων με δυνατότητα αναζήτησης. Είναι μια αξιοθαύμαστη πλατφόρμα που παίρνει τις εργασίες οποιασδήποτε πολιτικής διοίκησης, τις ταξινομεί και τις συγκεντρώνει σε μια έκδοση ανά θέμα και παρέχει άμεση και ολοκληρωμένη ενημέρωση σε απευθείας σύνδεση σχετικά με κάθε πρωτοβουλία πολιτών που έχει διοχετευτεί μέσω των διαδικασιών της.
Από τις αρχικές διαβουλεύσεις του σχεδίου δράσης της Decidim το 2016, η πλατφόρμα φιλοξένησε 39 περαιτέρω διαβουλεύσεις, το καθένα σε θέμα πριν από το συμβούλιο, από τη τύχη ενός θεάτρου μιας γειτονιάς σε μια ευρύτερη στρατηγική για την αρχιτεκτονική κληρονομιά. Ενώ η Decidim δεν είναι ακόμη σε θέση να λειτουργήσει ως συμπλήρωμα σε πραγματικό χρόνο παράλληλα με τις προσωπικές συνεδριάσεις συμβουλίου ή επιτροπών της πόλης, το λογισμικό κατευθύνεται προς αυτή την κατεύθυνση. Η ομάδα ανάπτυξης της Decidim, σε μια απάντηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ερωτήσεις, έγραψε ότι «ελπίζουμε ότι η Decidim Barcelona θα αποτελέσει σπονδυλική στήλη για συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων ή επιτροπών, επεκτείνοντάς τες στο χρόνο, στο χώρο και στους τύπους εμπλεκόμενων παραγόντων».


Σύμφωνα με την επιθυμία της Βαρκελώνης να ηγηθεί του κινήματος των έξυπνων πόλεων, η πλατφόρμα λογισμικού Decidim αναπτύχθηκε ως εργαλείο ανοικτού κώδικα διαθέσιμο δωρεάν (στο  decidim.org ) σε οποιαδήποτε πόλη ή οργανισμό που επιθυμεί να την χρησιμοποιήσει. Δεκάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ελσίνκι και της πόλης του Μεξικού, είναι μεταξύ των πρώτων που την υιοθέτησαν.
Sentilo: Πλατφόρμα αισθητήρων σε πραγματικό χρόνο Ενώ η Decidim υπήρξε μέχρι τώρα το κόσμημα των προσπαθειών ψηφιακής καινοτομίας της Βαρκελώνης, δεν είναι η μόνη προτεραιότητα της πόλης. Εκτός από τη συλλογή ιδεών για το μέλλον της πόλης, η Βαρκελώνη έχει επίσης πιέσει να συλλέξει στοιχεία που οι δήμοι της μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα αστικά προβλήματα. Η προσέγγισή του έχει ήδη καταβάλει σημαντικά μερίσματα. Για να αναφέρουμε μόνο μερικά:

  • Η πόλη έχει εγκαταστήσει πάνω από 1.100 φώτα δρόμου LED που ενεργοποιούνται από αισθητήρες κίνησης. Το σύστημα επιτρέπει στην πόλη να εντοπίζει ποια φώτα ενεργοποιούνται και για πόσο καιρό και έχει μειώσει την κατανάλωση ενέργειας για το φωτισμό του δρόμου κατά 30%.
  • Στα αστικά πάρκα, η Βαρκελώνη χρησιμοποιεί αισθητήρες  για την παρακολούθηση της  βροχόπτωσης, της υγρασίας, του ηλιακού φωτός, της ταχύτητας του ανέμου και της βαρομετρικής πίεσης. Οι αισθητήρες, με τη σειρά τους, συνδέονται με βαλβίδες άρδευσης πάρκου, περιορίζοντας τη λειτουργία τους στον αναγκαίο χρόνο. Το καθαρό αποτέλεσμα: αύξηση κατά 25% στη διατήρηση των υδάτων και εξοικονόμηση κόστους περίπου 500.000 ευρώ ετησίως.
  • Η πόλη παρακολουθεί επίσης τη χρήση ενέργειας σε δημόσια κτίρια και είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αυτά τα δεδομένα για τη διατήρηση της ενέργειας.

Μεγάλο μέρος αυτών των δεδομένων αισθητήρων διαχειρίζεται ένα άλλο από τα σπιτικά εργαλεία λογισμικού ανοιχτού κώδικα της πόλης: μια πλατφόρμα internet-of-things που ονομάζεται  Sentilo , αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 2011, όταν το IoT ήταν ακόμη στα σπάργανα. Καθώς τα συστήματα αισθητήρων άρχισαν να πολλαπλασιάζονται για μια ποικιλία χρήσεων, συνήθως προέκυψαν δεδομένα “σιλό” συνδεδεμένα με συγκεκριμένες εφαρμογές. Το Sentilo αναπτύχθηκε για να διασπάσει αυτά τα εμπόδια: συλλέγει και διαχειρίζεται όλα τα δεδομένα αισθητήρα, καθιστώντας το προσβάσιμο σε όλα τα συστήματα και πιο εύχρηστο για εφαρμογές.
Ένας διαδραστικός ηλεκτρονικός χάρτης δείχνει τη θέση των αισθητήρων Sentilo γύρω από την πόλη. Κάνοντας κλικ σε ένα εικονίδιο αισθητήρα εμφανίζονται πληροφορίες πραγματικού χρόνου που συλλέγονται από τη συσκευή – στην περίπτωση αυτή, τα επίπεδα θορύβου στο δρόμο. “Το αφεντικό μου με τηλεφώνησε σε μια μέρα και είπε:” Χρειαζόμαστε πλατφόρμα αισθητήρων “,” υπενθυμίζει ο Jordi Cirera, ο οποίος είναι τώρα διευθυντής του Γραφείου της Κοινωνίας της Γνώσης της Βαρκελώνης. “Τον ρώτησα τι είδους αισθητήρα και είπε:” Όλοι τους. ” Ρώτησα ποιο πρωτόκολλο και είπε: «Όλοι τους.” Τον ρώτησα πόσοι αισθητήρες και είπε: “Πολλοί.” ”
Ο Cirera ηγήθηκε της ανάπτυξης του Sentilo με εταίρους του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένου του κατασκευαστή Opentrends με έδρα τη Βαρκελώνη  . Το Sentilo μπορεί να επεξεργαστεί μέχρι και 8.000 bits/sec δεδομένων αισθητήρα και τα διαθέσιμα στο κοινό δεδομένα από τις μετρήσεις των αισθητήρων – από την ποιότητα του αέρα έως τον θόρυβο έως την κατανάλωση ενέργειας και πέραν αυτού – μπορούν να προσπελαθούν σε πραγματικό χρόνο μέσω ενός  διαδραστικού online χάρτη .
Η κύρια χρήση για τα δεδομένα Sentilo είναι η βελτίωση των δημοτικών επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, η Βαρκελώνη σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το Sentilo για να παρακολουθήσει όλες τις υπηρεσίες διαχείρισης και των αποβλήτων της πόλης. Το τεράστιο δίκτυο δημόσιων απορριμμάτων, ανακύκλωσης και κάδων κομποστοποίησης της πόλης διαθέτει κωδικούς QR που διαβάζονται κάθε φορά που συλλέγονται τα απόβλητα. Η συλλογή και ο καθαρισμός των αποβλήτων συμβαίνει να αποτελεί το μεγαλύτερο διαγωνισμό της πόλης, με τη συμμετοχή πολλών εργολάβων με δικό τους στόλο οχημάτων και συνολικού εργατικού δυναμικού άνω των 4.000 ατόμων. Ο Cirera εκτιμά ότι το έργο θα περιλαμβάνει μεταξύ 12 και 15 εκατομμυρίων αναγνώσεις αισθητήρων την ημέρα.
“Με την παρακολούθηση στόλων, θα ξέρουμε ποιοι δρόμοι έχουν καθαριστεί και που δεν έχουν,” λέει. “Θα μάθουμε πόσα απόβλητα έχουν συλλεχθεί από κάθε κάδο και πόσα απόβλητα θα φέρουν στο εργοστάσιο”.
Πέρα από τις δημοτικές βελτιώσεις, το Sentilo έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει τα δεδομένα να είναι ένα δημόσιο περιουσιακό στοιχείο διαθέσιμο σε οποιονδήποτε, κάνοντας κάποιες από τις διαθέσιμες πληροφορίες μέσω της πύλης Open Data της πόλης. 
Εκεί, οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και οι μεμονωμένοι επιχειρηματίες μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα και να τα χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν τις δικές τους καινοτομίες. (Δεν είναι δυνατόν όλα τα σύνολα δεδομένων του Sentilo να κυκλοφορήσουν ως ανοιχτά δεδομένα λόγω ανησυχιών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.) Η πύλη μετατρέπει το Sentilo από έναν απλό αναγνώστη αισθητήρων σε ένα εργαλείο που μπορεί να ενδυναμώσει τους πολίτες.
“Πιστεύουμε ότι τα δεδομένα για την πόλη είναι ένα κοινό αγαθό και μια δημόσια υποδομή όπως το νερό, η ηλεκτρική ενέργεια, οι δρόμοι και ο καθαρός αέρας”, γράφει η Francesca Bria, πρώην Διευθυντής Τεχνολογίας και Ψηφιακής Καινοτομίας της πόλης, στο σχέδιο Barcelona Digital City Plan 2015–2019. “Τα δεδομένα θα πρέπει να είναι ανοιχτά προσπελάσιμα, βοηθώντας τις τοπικές τεχνολογικές εταιρείες και τα τοπικά δίκτυα παραγωγής να δημιουργήσουν μελλοντικές υπηρεσίες και λύσεις με γνώμονα τα δεδομένα και τις τεχνολογίες AI που μπορούν να δημιουργήσουν δημόσια αξία και κοινωνική απόδοση”.

Στο πλαίσιο του συστήματος Sentilo, το τεράστιο δίκτυο δημόσιων απορριμμάτων, ανακύκλωσης και κάδων κομποστοποίησης της Βαρκελώνης διαθέτει κωδικούς QR που θα διαβάζονται κάθε φορά που συλλέγονται τα απόβλητα. Αυτά τα στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν την πόλη να γνωρίζει πόσα απόβλητα έχουν συλλεχθεί και θα κατευθυνθούν προς μια μονάδα επεξεργασίας. (Εικόνα: Wiki Commons)
Πρότυπα: Εξισορρόπηση του ανοίγματος και της ιδιωτικότητας Εάν μια πόλη πρόκειται να επεξεργάζεται τα δεδομένα ως δημόσια υποδομή από μόνη της, όπως συμβαίνει με τα ύδατα, τα απόβλητα, τους δρόμους και τη διαμετακόμιση, τότε τα δεδομένα πρέπει να έχουν το δικό τους πλήρως στελεχωμένο τμήμα της διοίκησης της πόλης. Η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2016, του Κανονισμού για την  Γενική Προστασία των Δεδομένων  έχει μεταβάλει το ρυθμιστικό τοπίο σε όλα τα κράτη μέλη του, απαιτώντας τη χρήση αρχών ιδιωτικής απόρριψης και επέκτασης των ατομικών δικαιωμάτων πρόσβασης, φορητότητας και διαγραφής δεδομένων. Ως εκ τούτου, η Βαρκελώνη δημιούργησε μια ισχυρή δημόσια διοίκηση που περιλαμβάνει ένα Δημοτικό Γραφείο Δεδομένων και έναν Υπεύθυνο Δεδομένων, ο οποίος έχει ως καθήκον να διαχειρίζεται όλα τα αστικά δεδομένα της πόλης και να διασφαλίζει ότι πληροί τα πρότυπα του ανοικτού χαρακτήρα, της ασφάλειας και της ιδιωτικής ζωής.
Η Βαρκελώνη βρίσκεται επίσης σε διαπραγματεύσεις με τους παρόχους των υπηρεσιών της για να διασφαλίσει ότι τα δεδομένα πληρούν τα νέα πρότυπα. Το ζήτημα είναι ένα ζήτημα κυριαρχίας των δεδομένων: η δυνατότητα ελέγχου και διαχείρισης της ανταλλαγής δεδομένων προς το δημόσιο συμφέρον. Για παράδειγμα, η Vodafone, η οποία διαχειρίζεται υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και δεδομένων για το κύριο πρακτορείο μεταφορών της Βαρκελώνης, TMB,  παρέχει τώρα  στην πόλη δεδομένα αναγνώσιμα από μηχανή για τα πρότυπα κινητικότητας κάθε μήνα, δεδομένα που η εταιρεία διατηρούσε προηγουμένως στον εαυτό της. Σε συνεργασία με έναν τοπικό επιταχυντή εκκίνησης, η Βαρκελώνη προσφέρει τώρα βραβεία σε νεοσύστατες εταιρείες και κοινωνικούς επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν τα δεδομένα για τη δημιουργία εφαρμογών που λύουν αστικά προβλήματα.
Φυσικά, η διάθεση ευρύτερα διαθέσιμων δεδομένων αυξάνει την ανάγκη προστασίας των προσωπικών πληροφοριών. Επομένως, το επόμενο βήμα στην κυριαρχία των δεδομένων είναι να δίνουν στους μεμονωμένους κατοίκους μεγαλύτερο έλεγχο σε ποια δεδομένα μοιράζονται. Για να γίνει αυτό, η Βαρκελώνη έχει μετατραπεί σε μια αρχιτεκτονική τεχνολογίας ανοιχτού κώδικα που ονομάζεται  DECODE  (σύντομη περιγραφή για τα “Αποκεντρωμένα Ιδιωτικά Δεδομένα Οικοσυστήματα”), ένα σύστημα κατανεμημένων καταλόγων τύπου blockchain που καταγράφει κάθε συναλλαγή δεδομένων χρησιμοποιώντας κατανεμημένους “κόμβους” αντί για κεντρικό βάση δεδομένων. Το DECODE επιτρέπει στα άτομα να μοιράζονται μόνο τα προσωπικά δεδομένα που χρειάζονται για να μοιραστούν και τους επιτρέπει να δουν αν αυτά τα δεδομένα έχουν μεταδοθεί με τη σειρά τους σε άλλους.


Πάρτε το Decidim ως παράδειγμα. Δεν έχει συγκεντρώσει κανένα από τα δημογραφικά στοιχεία των συμμετεχόντων από τότε που ξεκίνησε, λόγω ανησυχιών ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε εισβολές ιδιωτικότητας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η υπηρεσία Eiyeitis ήταν σε θέση να κάνει μια ανώνυμη πρόταση – κάτι που κανονικά δεν θα ήταν αποδεκτό σε δημόσια διαβούλευση. Αλλά τώρα που χρησιμοποιεί το DECODE, η Decidim πρέπει να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την ύπαρξη ενός ατόμου – και τη διαμονή στην πόλη – με τρόπο που να προστατεύει την ιδιωτική ζωή.
Το DECODE σημαίνει επίσης ότι η πόλη μπορεί να χρησιμοποιήσει τη Decidim για να συγκεντρώσει υπογραφές για αναφορές, γεγονός που άνοιξε την πόρτα για πιο συμμετοχική δημοκρατία. Με 3.750 υπογραφές, οι κάτοικοι μπορούν να ζητήσουν συζήτηση στο συμβούλιο για ένα συγκεκριμένο θέμα. με 15.000 υπογραφές, μπορούν να ζητήσουν δημοψήφισμα. Η πόλη τελικά προβλέπει την ευρεία χρήση της  εφαρμογής DECODE , ενός ψηφιακού πορτοφολιού που περιέχει όλα τα δεδομένα των πολιτών – από βασικές δημογραφικές πληροφορίες έως δεδομένα υγείας, μεταφορών και απασχόλησης – που οι πολίτες μπορούν να αποδεσμεύσουν για κάθε συναλλαγή που την απαιτεί.
Αυτό το μέλλον μπορεί να είναι κάπως μακριά, αλλά θα σήμαινε ένα ακόμη βήμα προς τον τελικό στόχο να δώσουμε στους ανθρώπους τα ψηφιακά εργαλεία για να δημιουργήσουν οι ίδιοι μια καλύτερη πόλη. “Αυτό που προσπαθούμε πραγματικά να κάνουμε”, λέει ο Balcells, “κινείται από την ύπαρξη μιας έξυπνης πόλης στην ύπαρξη έξυπνων πολιτών”.


Philip Preville είναι συγγραφέας με έδρα την περιοχή του Τορόντο.

Πηγή άρθρου: https://www.citybranding.gr/2020/06/blog-post_5.html#more

Leave a Comment