ΕΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Urban InVEST: Ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα για τον σχεδιασμό βιώσιμων πόλεων από το Πανεπιστήμιο του Stanford

Οι ανοιχτές τεχνολογίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις πόλεις σε όλο τον κόσμο να βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων, εξοικονομώντας παράλληλα δισεκατομμύρια δολάρια. Το ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα που αναπτύχθηκε από το Stanford Natural Capital Project δημιουργεί χάρτες για την απεικόνιση των δεσμών μεταξύ της φύσης και της ανθρώπινης ευημερίας.

Οι υπεύθυνοι σχεδιασμού των πόλεων και οι προγραμματιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το λογισμικό για να απεικονίσουν πού οι επενδύσεις στη φύση, όπως πάρκα και ελώδεις περιοχές, μπορούν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη για τους ανθρώπους, όπως η προστασία από τις πλημμύρες και η βελτίωση της υγείας.

«Αυτό το λογισμικό βοηθά στο σχεδιασμό πόλεων για είναι καλύτερες τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τη φύση», δήλωσε η Anne Guerry, Διευθύντρια Στρατηγικής και Επικεφαλής Επιστήμονας στο Πρόγραμμα Natural Capital. “Τα δέντρα στο δρόμο σας μπορούν να μειώσουν τις θερμοκρασίες, ώστε το διαμέρισμά σας να είναι πιο δροσερό τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Ταυτόχρονα, απορροφούν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούν την αλλαγή του κλίματος, δημιουργώντας ένα ελεύθερο, προσβάσιμο μέρος για να παραμείνετε υγιείς μέσω της σωματικής άσκησης και απλά καθιστώντας την πόλη σας ένα πιο ευχάριστο μέρος

Μέχρι το 2050, οι ειδικοί αναμένουν ότι πάνω από το 70 τοις εκατό των ανθρώπων του κόσμου θα ζουν σε πόλεις – στις Ηνωμένες Πολιτείες, περισσότερο από το 80 τοις εκατό ζουν ήδη. Καθώς η παγκόσμια κοινότητα γίνεται πιο αστική, οι προγραμματιστές και οι πολεοδόμοι ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για πράσινες υποδομές, όπως δεντρόφυτα μονοπάτια και κοινοτικούς κήποους που παρέχουν πολλαπλές ωφέλειες στους ανθρώπους. Αλλά εάν οι αρμόδιοι για το σχεδιασμό δεν έχουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το πού ένα μονοπάτι μπορεί να ενθαρρύνει τους περισσότερους ανθρώπους να ασκηθούν ή πώς ένας κοινοτικός κήπος μπορεί να απομακρύνει μια γειτονιά από τον κίνδυνο πλημμύρας, δεν μπορούν να επενδύσουν στρατηγικά στη φύση.

“Απαντάμε σε τρεις κρίσιμες ερωτήσεις με αυτό το λογισμικό: σε ποιο σημείο μιας πόλης η φύση παρέχει περισσότερα οφέλη στους ανθρώπους, πόσα από το κάθε όφελος παρέχει και ποιος λαμβάνει αυτά τα οφέλη;” δήλωσε η Perrine Hamel,στο Stanford Natural Capital Project κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Το λογισμικό, που ονομάζεται Urban InVEST, είναι το πρώτο του είδους του για πόλεις και επιτρέπει τον συνδυασμό περιβαλλοντικών δεδομένων, όπως μοτίβα θερμοκρασίας, με κοινωνικά δημογραφικά και οικονομικά δεδομένα, όπως επίπεδα εισοδήματος. Οι χρήστες μπορούν να εισάγουν τα σύνολα δεδομένων της πόλης τους στο λογισμικό ή να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια ποικιλία ανοιχτών παγκόσμιων πηγών δεδομένων, από δορυφόρους της NASA έως τοπικούς μετεωρολογικούς σταθμούς. Το νέο λογισμικό ενώνει την υπάρχουσα σουίτα λογισμικού InVEST του Natural Capital Project , ένα σύνολο εργαλείων σχεδιασμένων για ειδικούς για να χαρτογραφήσουν και να μοντελοποιήσουν τα οφέλη που προσφέρει η φύση στους ανθρώπους.

Για να δοκιμάσει το Urban InVEST, η ομάδα εφάρμοσε το λογισμικό σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο: Παρίσι, Γαλλία. Λωζάνη, Ελβετία; Shenzhen και Guangzhou, Κίνα και αρκετές πόλεις των ΗΠΑ, όπως το Σαν Φρανσίσκο και η Μινεάπολη. Σε πολλές περιπτώσεις, συνεργάστηκαν με τοπικούς εταίρους για να κατανοήσουν τις ερωτήσεις προτεραιότητας – στο Παρίσι, οι υποψήφιοι σε δημοτικές εκλογές έκαναν εκστρατεία σχετικά με την ανάγκη για αστικό πράσινο, ενώ στη Μινεάπολη, οι σχεδιαστές αποφάσισαν πώς να επαναχρησιμοποιήσουν τη γη του γηπέδου γκολφ που δεν χρησιμοποιήθηκε.

Διαβάστε περισσότερα για το Urban InVEST εδώ

Πηγή άρθρου: https://news.stanford.edu/

Leave a Comment