ΕΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η Περιφέρεια της Γαλικίας δημοσιεύει έναν οδηγό για τις ορθές πρακτικές για την δημοσίευση περιεχομένου και λογισμικού ανοικτού κώδικα

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Γαλικίας, μια αυτόνομη κοινότητα της Ισπανίας, δημοσίευσε τον Σεπτέμβριο τον «Guía de boas prácticas para liberación de contidos e software» (Οδηγός ορθών πρακτικών για το περιεχόμενο και την έκδοση λογισμικού) με πρωτοβουλία του Οργανισμού για τον Τεχνολογικό Εκσυγχρονισμό της Γαλικίας (Amtega).

Ο οδηγός απευθύνεται στο ευρύ κοινό και χρησιμοποιεί εικονογραφήσεις και παραδείγματα για να κάνει τα θέματα κατανοητά για όλους. Εκτός από τα δύο κύρια τμήματα — ένα για τη δημοσίευση περιεχομένου και ένα για την κυκλοφορία του λογισμικού — η εισαγωγή παρέχει επίσης μια επισκόπηση του νομικού καθεστώτος του λογισμικού και των σχετικών πτυχών του δικαίου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Είναι σημαντικό ότι ο οδηγός δημοσιεύεται στα Γαλικιακά, μια γλώσσα που έχει την ίδια θέση στην περιοχή μαζί με τα ισπανικά. Ως εκ τούτου, η πρωτοβουλία αυτή είναι η τελευταία σε μια σειρά ψηφιακών έργων που έχουν δρομολογηθεί για να ανταποκριθούν στην έλλειψη πόρων στη Γαλικία.

Ένα παράδειγμα είναι η διανομή Trisquel GNU/Linux που ξεκίνησε το 2005, όταν υπήρχε πολύ λίγο λογισμικό τοπική γλώσσα. Αναπτύχθηκε μαζί με το Πανεπιστήμιο του Vigo, με ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία ενός πλήρους λειτουργικού συστήματος για χρήση στην εκπαίδευση με πλήρη υποστήριξη για τη Γαλικία.  Σήμερα, υπάρχει υποστήριξη γλώσσας της Γαλικίας σε όλα τα μεγάλα λειτουργικά συστήματα και στις περισσότερες από τις πολύ δημοφιλείς εφαρμογές, αλλά εξακολουθεί να απουσιάζει συχνά σε νεότερες ή λιγότερο δημοφιλείς εφαρμογές.  Όταν το λογισμικό είναι ανοιχτού κώδικα, ο καθένας μπορεί να επιλέξει να εργαστεί για την προσθήκη μεταφράσεων για Γαλικιακά ή οποιαδήποτε άλλη γλώσσα.  Η διανομή Trisquel GNU/Linux έχει γίνει ανεξάρτητη και εξακολουθεί να διατηρείται και να αναπτύσσεται σήμερα με νέα έμφαση στο να είναι ένα 100 % ελεύθερο λογισμικό/λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα. 

Οι πρωτοβουλίες της περιοχής έχουν δείξει πώς το λογισμικό ανοιχτού κώδικα μπορεί να καλύψει ορισμένες θεσμικές και πολιτιστικές ανάγκες που δεν επιτεύχθηκαν μέσω προϊόντων που ανήκουν σε μεμονωμένες εταιρείες. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ψηφιακή πολιτική τους, διαβάστε τη στρατηγική τους για το 2030: https://amtega.xunta.gal/sites/w_amtega/files/documento-egd2030.pdf (στα Γαλικιακά).    

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Leave a Comment