ΕΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Δημιουργία έξυπνων πόλεων με ανοιχτά δεδομένα

Οι έξυπνες πόλεις υπερβαίνουν τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για καλύτερη χρήση των πόρων και μειωμένες εκπομπές. Περιλαμβάνουν τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των παραδοσιακών δικτύων και υπηρεσιών του αστικού περιβάλλοντος, όπως οι μεταφορές ή η παροχή νερού μέσω ψηφιακών λύσεων. Στόχος είναι η βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας, η ανταλλαγή ακριβέστερων πληροφοριών με το κοινό και η παροχή καλύτερης ποιότητας των κρατικών υπηρεσιών και της ευημερίας των πολιτών.

Τα ανοιχτά δεδομένα διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη μετατροπή σε μια έξυπνη πόλη. Υποστηρίζουν ερευνητές και επιχειρήσεις στη δημιουργία καλύτερων προϊόντων και υπηρεσιών και επιτρέπουν στους προγραμματιστές να δημιουργούν εφαρμογές χρησιμοποιώντας δεδομένα όπως πληροφορίες μεταφοράς σε πραγματικό χρόνο ή πρωτοβουλίες υγειονομικής περίθαλψης. Για παράδειγμα, η εφαρμογή FixMyBerlin παρουσιάζει τη μετάβαση σε ένα φιλικό προς το ποδήλατο Βερολίνο μέσα από έναν κατανοητό και κατανοητό χάρτη. Με τη χρήση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, οι εξελίξεις στις υποδομές γίνονται ορατές σε τέσσερις κατηγορίες: ιδέα, σχεδιασμός, υπό κατασκευή και ολοκληρωμένη. Το Happy Bike Index δείχνει περιοχές όπου η ποδηλασία είναι ασφαλής και εκείνες που εξακολουθούν να ενέχουν κινδύνους.

Ένα άλλο παράδειγμα ανοιχτών δεδομένων που ωφελούν τις έξυπνες πόλεις είναι η Trulia , η οποία παρέχει πληροφορίες για τις γειτονιές για άτομα που ενδιαφέρονται να μετακομίσουν εκεί. Παίρνουν πληροφορίες από ντόπιους για να προσφέρουν μια βαθύτερη κατανόηση του πώς μοιάζει να ζει κανείς σε αυτή τη γειτονιά. Χρησιμοποιώντας φίλτρα όπως το μέγεθος, η σύνδεση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και το επίδομα κατοικίδιων ζώων, οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει ένα Smart Cities Marketplace για να φέρει κοντά εμπειρογνώμονες και να ανταλλάξει ιδέες και εμπειρίες. Διαβάστε περισσότερα εδώ για το Smart Cities Marketplace.

Πηγή άρθρου: https://data.europa.eu

Leave a Comment